Site icon Lupa portal

Pirhi – kako do želenih naravnih barv?

Je že res, da bo najlažje, če se odpeljemo do bližnje trgovine in kupimo tiste male vrečice z barvami za pirhe. Lahko pa se letos malo poigramo in barve poiščemo v naravi.

easter-eggs-2168521_960_720

Tisti, ki se na barvanje jajc dobro spoznajo, priporočajo vroče barvanje – to pomeni, da moramo živilo, ki nam bo dalo želeno barvo, dodati med kuhanjem jajc. Pri samem barvanju pa je priporočljivo, da v mešanico barve dodamo tudi nekaj kapljic kisa.

Rjavi pirhi

Skoraj vsi smo že slišali za metodo barvajanja jajc s čebulo. Če ste olupke pridno shranjevali, potem ne boste imeli težav jajca pobarvati v različne odtenke rjave – odvisno od tega, kakšno čebulo ste lupili.

Modri pirhi

Modro barvo bomo dobili, če bomo uporabili kandirane borobnica ali sok borovnic, v katerem skuhamo jajca. Odtenkov prilagajamo količino borovnic.

Vijolični pirhi

Vijolično barvo lahko dobimo na različne načine – lahko jajca kuhamo v metliški črnini (ali pa jih v njej namočimo čez noč), ali pa uporabimo rdeče zelje oz. vijolično čebulo.

Rdeči pirhi

Rdeče pirhe dobimo, če uporabimo vino teran, ali pa jajca kuhamo v šipkovem soku ali v zavretku iz suhih lupin rdeče čebule, vode in rdečega kisa.

Zeleni pirhi

Zelen odtenek bomo dobili, če bomo za barvanje uporabili liste špinače. Nežne odtenke zelene pa dobimo tudi s kuhanjem v zelenem čaju.

Rumeni pirhi

Za rumeno barvo pa mnogi prisegajo na kuhanje v vodi z dodatkom žafranike ali kurkume.

 

K. Ž.

 

 

(Visited 367 times, 1 visits today)
Exit mobile version