Nova znanstvena študija: Aspartam je najnevarnejši aditiv?

Aspartam je že dolgo na tapeti kot ena najnevarnejših kemikalij, ki jo najdemo v številnih prehranskih izdelkih in pijačah. Zdaj naj bi to potrdila tudi znanstvena raziskava, ki pa so jo v medicinski publikaciji že postavili pod vprašaj.
Umetno sladilo, ki predvsem v izdelkih brez sladkorja, skrbi za sladek okus, nima s sladkorjem nič skupnega. Aspartam je kemikalija, ki so jo razvili v laboratorijih, na telo pa ima ne le slab učinek, ampak ga dobesedno zastruplja. Kot ugotavlja nova razsikava, lahko aspartam potroji tveganje za kap in demenco.
Kaj je dognala študija?
Znanstveniki na Bostonski univerzi so preučevaki prek 4.000 odraslih, da bi dognali, kakšen je učinek aspartama. Zaključili so, da imajo tisti, ki spijejo eno pijačo z aspartamom na dan, 2,9 – krat več možnosti za razvoj demence in 3-krat več možnosti za kap in druga srčno-žilna obolenja.
Matthew Pase, zdravnik na oddelku nevrologije na Bostonski univerzitetni šoli medicine, pravi: “Naša študija kaže na to, da to področje nujno potrebuje več raziskav – glede na to, kako pogosto ljudje pijejo pijače z umetnimi sladili.” Ob tem poudarja, da pijače sladkane s sladkorje niso zdrava alternativa. “Priporočamo pitje vode,” dodaja.
Demenca?
Na kolidžu Imperial College v Londonu je potekala druga raziskava, katere rezultate so objavili v publikaciji Ameriške zveze za srce. Raziskavo so delali na 4.371 ljudeh, starejših od 45 let. Vsak je izpolnil vprašalnik o hrani in pijači, ki jo uživa. Vodja raziskave, dr. Rosa Sancho, je ob tem povedala, da bo potrebno več nadaljnjih raziskav, ki bodo potrdile potencialno povezavo med umetnimi sladili in demenco.
Druga stran: študija ni dokazala ničesar
Čeprav nekateri znanstveni krogi opozarjajo, da študija ni dovolj ‘znanstvena’, saj ni upoštevala vseh ostalih faktorjev in tudi ni dokazala direktnega ‘vzrok-posledica’ vpliva, pa se strinjajo z nasvetom, da je najbolj zdravo piti vodo.
Opozorili so tudi na premajhne številke, da bi lahko govorili o dokazih (3 oz. 5% novih primerov kapi oz. demece), na nekonsistenčnost raziskave ter posploševanje in način predstavitve rezultatov.
Vendar pa – čeprav, kot komentirajo, niso našli povezave med uživanjem aspartama in kapjo na dolgi rok, pa je študija dejansko pokazala povečano tveganje za kap pri tistih, ki so nedavno uživali večje količine umetno slajenih pijač.
Viri: awarenessact, ncbi