Na Islandiji pečejo kruh v gejzirih!

Kakšna pečica neki, tudi krušna peč ne – domačini na Islandiji pečejo kruh kar v svojih znamenitih vrelcih – gejzirih.
Sigurður Rafn Hilmarsson je zaradi peke svojega sladkega rženega kruha, ki se mu v orginalu reče rúgbrauð, postal prava znamenitost Islandije. Hlebce v svojem kraju je spekel že za nešteto obiskovalcov, med njimi tudi za aktualnega predsednika Islandije.
Kaj je na njegovem kruhu tako posebnega? To, da ga peče na tradicionalni način. Kruh je namreč pečen pod zemljo, zakopan v geotermalno luknjo, v kateri vre.
Testo v posebni posodi položi približno 30 cm globoko v zemljo, kjer na dan privre gejzir. Luknjo pokrije z zemljo, to pa s kamnom in počaka 24 ur. Potem posodo ohladi v vodi iz jezera. Ko posodo odpre, je v njej peče hlebec posebnega rženega kruha! Metodo se je naučil od svoje babice.
Vir: BBC Travel