Mleko – pogosto tarča kritik!

5. septembra, 2017

V zadnjih letih je mleko oz. njegova uporaba v vsakdanji prehrani tarča številnih kritik. Na eni strani zagovorniki mleka poudarjajo, da so mleko in mlečni izdelki pomemben vir prehrane, na drugi strani pa nasprotno trdijo, da bi jih morali izločati iz naše prehrane.

drip-175551_960_720

Kot poudarja naša sogovornica, Irena Rogelj iz Inštituta za mlekarstvo in probiotike Biotehniške fakultete, je res, da je prehrana zadnje čase tarča številnih kritik, vendar, kot pravi sama, o prehrani največ govorijo in pišejo tisti, ki niso prehranski strokovnjaki, temveč ‘priučeni’ prehranski strokovnjaki. »Prehranske raziskave, ki dajo verodostojne rezultate, so zelo zahtevne, saj morajo upoštevati številne dejavnike, ki jih je težko nadzirati (npr. genetske in fiziološke razlike med posamezniki, vpliv okolja, življenjski slog, ki vključuje način prehranjevanja, starostna skupina, splošno zdravstveno stanje …). Pretirano poenostavljanje znanstvenih odkritij o povezavi med prehrano in zdravjem lahko privede do napačnih zaključkov,« nam še zaupa Rogljeva.

milk-518067_960_720

Kot še pravi, je res, da lahko mleko nekaterim ljudem povzroča težave oz. jim kot živilo ne ustreza. »Tako lahko pri ljudeh z laktozno intoleranco (pomanjkanje encima, ki razgrajuje mlečni sladkor – laktozo) povzroča prebavne težave, pri ljudeh, občutljivih za beljakovine mleka, pa alergijske reakcije

So druge vrste mleka – mleko?

glass-1587258_960_720

Na nakupovalnih policah zadnje čase potrošniki posegajo tudi po drugih vrstah mleka: riževo, sojino, mandljevo … Kot pravijo strokovnjaki, gre za rastlinske napitke, ki z mlekom, razen podobnosti v barvi, nimajo ničesar skupnega. »S tem ne trdim, da nimajo tudi določenih dobrih hranilnih lastnosti, vendar pa ne moremo govoriti o tem, da so bolj ali manj primerni, saj imajo popolnoma drugačno sestavo in izvor,« še pove Rogljeva.

Eko/bio mlečni izdelki Bio, eko, ekološki …

… so izrazi, ki jih v zadnjem času pogosto zasledimo na deklaracijah mlečnih izdelkov. Ali so res ekološki, pa je razvidno iz znaka za ekološko pridelavo in predelavo, ki ga spremlja številka kontrolne organizacije za certificiranje in kontrolo.

milk-can-1990088_960_720

»Osnovna surovina za ekološke mlečne izdelke je kakovostno ekološko mleko. V ekološki pridelavi mleka je velik poudarek na oskrbi živali – živali so na paši, krma za živali je proizvedena brez uporabe gensko spremenjenih organizmov in pesticidov, prepovedana je uporaba hormonov za večjo mlečnost in v celoti je ekološko kmetijstvo naravi in živalim prijazno,« nam zaupa Barbara Bešter, vodja mlekarske delavnice Biotehniškega centra Naklo. Kot še poudari, je pomembno, da se zavedamo prednosti uživanja mlečnih izdelkov, ki so ekološki.

milk-1377569_960_720

Že s kozarcem mleka na dan namreč v organizem vnesemo pomembne ključne sestavine mleka – esencialne beljakovine, mlečno maščobo, vitamine in minerale. »Ko posegamo po ekoloških mlečnih izdelkih, znatno prispevamo k ohranjanju okolja, zaradi načina pridelave in predelave je manjša verjetnost za vnos škodljivih snovi v organizem, predvsem pa smo zgled in širimo osveščanje o pomenu ekološkega kmetovanja in predelave,« zatrjuje Bešterjeva.

 

K. Ž.

(Visited 38 times, 1 visits today)