<![CDATA[Poletje je med drugim tudi čas, ko lahko uživamo v sočnih sadežih, med drugim tudi lubenicah. Vedno pa se poraja vprašanje, kako izbrati pravo, da bo sočna, sladka in zrela.
Zagotovo je nakup sladke lubenice težji, kot bi pričakovali. Zato vam ponujamo nekaj praktičnih nasvetov, s pomočjo katerih boste našli pravo, ne da bi jo prej rezali.
- Poiščite lubenico, ki ni ravno bleščečih barv; bleščeča in na videz lepa lubenica pomeni, da ni zrela.
- Lubenico ‘stehtamo’ v rokah, jo obrnemo in udarimo ali potrkamo po njej. Votel zvok nam bo povedal, da je lubenica sočna in zrela. Ne glede na to, ali je velika ali majhna – lubenica mora biti težka za svojo velikost, da je prava.
- Ko imamo lubenico v rokah, se prepričamo, da jeoblikovana pravilno. Nepravilna oblika kaže na pomanjkanje sonca in vode.
- Poglejmo, na kateri strani je lubenica ležala na zemlji.Poiskati moramo rumeno stran lubenice; zrele lubenice imajo namreč vedno kremasto rumene ali celo oranžno-rumene lise, ne pa belih.
- Poglejmo pecelj; posušen, malce zvit pecelj pomeni, da je lubenica zrela. Pazite pa, da pecelj ni preveč zelen, saj to pomeni, da je bila lubenica prehitro pobrana in zato ni zrela.
- Poglejte razpoke: rjave razpokane lise na lubenici pomenijo, da so je oprašile čebele; in bolj, kot je oprašena, slajša je.
- Lubenice se razlikujejo tudi po spolu. Ženske lubenice so okrogle in sladke, moške pa imajo podolgovato obliko in voden okus.
K.Ž.
In kako lubenico najlažje razrezati?
]]>
(Visited 222 times, 1 visits today)