Jutri, na dan Japonske, prikaz japonskega čajnega obreda

9. junija, 2017

Genki center v sodelovanju z Veleposlaništvom Japonske v Sloveniji že šesto leto zapored pripravlja največji tradicionalni festival japonske kulture v Sloveniji. Letošnja prireditev bo na enem mestu – v soboto 10.6.2017 ob 11:00 uri v Slovenskem etnografskem muzeju – združila preko sedemdeset društev, organizacij, skupin in podjetij, ki se na slovenskih tleh ukvarjajo z Japonsko.

Od origamija do bento škatlic za kosilo

Stojnice bodo ponudile tradicionalno japonsko kulturo – origami, kaligrafijo, ikebano, namizne igre, bonsaje, keramiko in tradicionalna oblačila – v kotičku s hrano bodo pripravljene raznovrstne japonske jedi izpod prstov japonskih in slovenskih kuharjev, predstavljeni bodo japonski noži, čaji in druga pijača, obiskovalci pa se bodo poskusili tudi v pripravi ljubko okrašenih kosil za sabo, ki jih številne japonske matere skrbno pripravljajo za svoje šoloobvezne otroke.

bento kosilo

Poseben kotiček bo namenjen tudi predstaviti japonskih podjetij in uvoznikom japonskih izdelkov, otroci pa bodo uživali v kotičku, ki bo namenjen samo njim – igrali se bodo lahko s tradicionalnimi japonskimi igračami, se prepustili umetniški poslikavi obraza v japonskem slogu, prisluhnili japonskim pravljicam v tradicionalnem japonskem papirnatem gledališču kamishibai in na delavnicah izdelali različne japonske izdelke, ki jih bodo lahko odnesli domov.

Tradicionalni obred priprave in pitja čaja

japonski matcha čaj

Društvo Chado Urasenke Tankokai Slovenija v sodelovanju s prirediteljema Genki centrom in Veleposlaništvom Japonske v Republiki Sloveniji na prireditvi Dan Japonske organizira prikaz tradicionalnega japonskega obreda priprave in pitja čaja – Chado po izročilu šole čaja Urasenke.

Chado (Pot čaja ali obred pitja čaja), japonska umetnost tradicionalne priprave in pitja čaja, po izročilu šole Urasenke, zasleduje štiri glavna načela wa (harmonija), kei (spoštovanje), sei (čistost) in jaku (spokojnost), ki jih je v 16. stoletju uveljavil veliki čajni mojster Sen no Rikyu. Značilnosti čajnega obreda sta dosledna pozornost in skrajna preprostost. Udeleženci sedijo na tatamijih, v umirjenem in meditativnem ozračju ob spremljanju obreda in se osredotočajo v svoj notranji svet. Formalni čajni obred traja do štiri ure in je globoka duhovna izkušnja.

 

Vir: genki-center.com, Društvo Chado Urasenke Tankokai Slovenija

(Visited 79 times, 1 visits today)