Hrana za možgane

Možgani so najbolj zapleten organ človekovega telesa; so središče za mišljenje, govor, čustva in nadzor premikanja. Sposobni so opravljati več nalog skupaj, četudi zelo zapletenih.Zato je zelo pomembno, da pri odločitvi o prehrani razmišljamo tudi o tem, kaj je najboljše za možgane.
Če imamo na naših jedilnikih premalo C-vitamina in ostalih antioksidantov, in če smo pogosto pod stresom, se sprožijo procesi oksidacije in s tem propadanje možganov. Živila bogata z antioksidanti: zeleni čaj, limona, bezeg, šipek, ribez, rdeče grozdje, špinača, paprika, granatno jabolko, borovnice.
Strokovnjaki priporočajo tudi vnos hranil in živil, ki povečujejo sposobnosti možganov. Naši možgani bodo v vrhunski formi, če dobijo vse od beljakovin, glukoze, esencialnih maščobnih kislin do vitaminov, mineralov in zadostne količine vode.
Kot pravi Marija Merljak, univ. dipl. ing. živ. tehnologije, so beljakovine, razgrajene do aminokislin, osnova za izdelavo prenašalcev živčnih dražljajev: serotonina, acetilholina, dopamina in noradrenalina. »Za izdelavo teh so nujne aminokisline – triptofan, tirozin, levcin, izolevcin in fenilalanin in vitamini skupine B – zlasti vitamini B3, B6, B9, B12, vitamin C in minerali – magnezij, cink, železo, bor in kalcij. Jedi, ki našteto vsebujejo, so: perutnina, govedina in ribe, mleko in mlečni izdelki, oreščki, banane, čokolada, avokado, jabolka in drugo močno obarvano sadje, med in bučna semena.«
Za okrepitev spomina potrebujemo vitamine B1, B2 in B3
Vitamin B1 je pršutu, pivskem kvasu, jajcih, kislem zelju, pomarančah, sončičnih semenih, pistacijah, lešnikih, ajdi, leči, arašidih in grahu. Vitamin B2 dobimo v jajcih, mandljih, v divjačini, fižolu, grahu, v govejem in perutninskem mesu. Tudi vitamin B3 je v pršutu in svinjini, tunini, lososu, rdečem zelju in dateljnih. Posebej moramo poudariti holin ali vitamin B7, ki je nujen za tvorbo acetilholina.
Največ holina je v jajčnem rumenjaku, v sojinih in pšeničnih kalčkih in gobah. Vitamin B12 preprečuje senilnost, škodo, ki jo povzročajo prosti radikali na možganskih celicah. Dobimo ga v pršutu, svinjini, govedini, perutnini, jajcih in morskih sadežih.