Gospodar Marko, Mila (Jera) in Lena Rt – domači sladoledi na pohodu!
<![CDATA[TaStrletov sladoled očara z imeni, videzom in okusi. Strletovi so ga začeli izdelovati v sklopu svoje kmetije, katere glavna dejavnost je pridelava in predelava mleka. Projekt jim je vzel kar celo leto – od postavitve koncepta do oblikovanja in realizacije, saj so želeli kupcem ponuditi maksimalno kakovosten izdelek in preko njega predstaviti tudi kmetijo. Sladoledi so na voljo v petih okusih, vsak pa predstavlja resnično osebo s Strletove kmetije.
TaStrletov sladoled delajo sami – vse od priprave mase do pakiranja je ročno delo. Proizvodnja je tako butična. “V eni uri lahko izdelamo nekje do 7 kilogramov sladoleda. V ta čas ni vračunana sama priprava mase, ki običajno traja približno eno uro, hlajenje oziroma ‘zorenje’ le-te, ki traja nekje od 4 do 12 ur in zamrzovanje v šok komori, ko je sladoled že zapakiran,” pojasni Špela Omahen Strle.
Skrbno izbrane sestavine
Poleg lastnega domačega kravjega mleka, sladke smetane in ostalih mlečnih izdelkov, uporabljajo za izdelavo sladoledov presni trsni sladkor iz ekološke pridelave in med lokalnega čebelarja. Čokolado, kakav in prej omenjeni presni trsni sladkor kupujejo v sklopu pravične trgovine. “Ravno pridelava kakava oziroma surovin za čokolado ter trsnega sladkorja sta med bolj spornimi z vidika otroškega dela in izkoriščanja kmetov iz manj razvitih predelov sveta, kjer se te surovine običajno pridelujejo. Pravična trgovina omogoča trajnostni razvoj, pravično plačilo kmetom za opravljeno delo, enakovreden položaj žensk (predvsem z vidika prejema višine plačila), spodbuja ekološko pridelavo, uporabo recikliranih materialov in preprečuje izkoriščanje otrok,” pove sogovornica. To je po njenih besedah le nekaj izmed prednosti, ki so jih prepričale, da so se odločili v sladoled vključiti ta koncept, navkljub izredno visoki ceni teh surovin.
Pri sadnih okusih uporabljajo izključno pravo sadje, brez raznih že pripravljenih sadnih mešanic v obliki praškov in ojačevalcev okusa.Tudi vse dodatke, npr. džeme, biskvit in čokoladno kremo, izdelujejo sami. “V sladoled je potrebno dodati tudi emulgator, ki med seboj veže vodo in maščobo. Ker se nismo upali »igrati« z jajčnimi rumenjaki, dodajamo najbolj osnoven in 100% naraven emulgator,” doda Špela Omahen Strle.
Domači in hkrati sodobni okusi – ter prav takšna imena
Trenutno imajo voljo 5 osnovnih okusov in enega t.i. TaStrletovega ‘posebneža’, v katerega pakirajo različne sladolede, odvisno od letnega časa, povpraševanja pa tudi od navdiha za ustvarjanje.
Tudi osnovni okusi pa so posebni – tu je sladoled ‘gospodarica Zdenka’ z okusom mladega kajmaka z malinovim džemom, ‘gospodar Marko’, ki ima okus naravnega jogurta z mareličnim džemom, ‘Skutka Simon’ – čokoladno mleko z brownie-jem, ‘Buhtl Matej’ je okus temne čokolade s čokoladno kremo in praženimi lešniki ter ‘Mila&Lenart’, ki je kombinacija klasične vanilije in jagode.
“TaStrletov posebnež je trenutno v prodaji v obliki gozdne borovnice in manga, kmalu pa prideta še Strlečatela ter pistacija,” povedo na kmetiji.
Načrtujejo tudi svojo sladoledarnico
Trenutno je Tastrletov sladoled pakiran le v lončkih po 500 ml, v bližnji prihodnosti pa bodo dali v prodajo tudi manjša, porcijska pakiranja z že priloženo žličko. V roku dveh let načrtujejo odprtje sladoledarnice, kjer se bo dalo TaStrletov sladoled kupiti tudi po kepicah in z različnimi dodatki. Kot pove Špela Omahen Strle, upajo, da bodo lahko kupili tudi sladoledarski voziček za prodajo sladoleda po različnih lokacijah, od centra mesta, do raznih prireditev, zabav, porok, sejmov… “V prvem planu pa je seveda prodaja TaStrletovega sladoleda tudi na drugih lokacijah, saj ga je trenutno možno kupiti le v trgovinici na Ižanski cesti 334 v Ljubljani,” zaključi.
V.B.]]>