Evropsko srediče znanja proti živilskim goljufijam
Evropska komisija je ustanovila središče znanja za večjo kakovost živil in okrepitev boja proti živilskim goljufijam. Središče znanja je mreža, sestavljena iz strokovnjakov Komisije in zunanjih strokovnjakov, ki bo oblikovalcem politik EU in nacionalnim organom zagotavljala dostop do najnovejših znanstvenih spoznanj o živilskih goljufijah in kakovosti živil terizmenjavo tega znanja.
Mreža bo pripravljala glasila, interaktivne zemljevide, podatkovne zbirke in redna poročila. Središče bo danes v Strasbourgu odprl evropski komisar Tibor Navracsics.
Nedavni primeri: oljčno olje, vino, med, ribe, mlečni izdelki, meso
Pomisleki glede živilskih goljufij in kakovosti živil zmanjšujejo zaupanje potrošnikov in škodujejo celotni prehranski verigi v Evropi od kmetov do trgovcev na drobno. Nedavni primeri živilskih goljufij so vključevali oljčno olje, vino, med, ribe, mlečne izdelke, meso in perutnino. Poleg tega bi bili potrošniki lahko izpostavljeni nepoštenim poslovnim tržnim praksam, zlasti v zvezi z živili na različnih trgih, ki se precej razlikujejo v sestavi, a imajo podobno embalažo.
Vir: Evropska komisija