Tokrat odličen domač recept za čufte, v brezmesni različici!
Čas priprave 60 minut
Pripravili boste 14 kroglic
Sestavine:
- 1 skodelica ajdove kaše
- 2 skodelici vode
- ščepec soli
- 2 korenčka
- 1 čebula
- 1 paprika
- 1 bučka
- 1 žlica zelenjavne soli
- zelišča (origano, bazilika, peteršilj, olivna zel …)
Priprava:
- Ajdovo kašo kuhamo v osoljeni vodi. Ker se nam ne sme razkuhati, jo odstavimo, ko voda izhlapi. Še vročo zmešamo s paličnim mešalnikom, da dobimo gladko maso.
- Zelenjavo narežemo na poljubno velike kose ali zmešamo s paličnim mešalnikom.
- Na olju podušimo zelenjavo in dodamo zelenjavno sol. Vse sestavine zmešamo skupaj in dodamo sveža ali suha zelišča.
- Oblikujemo kroglice, iz mase jih dobimo približno 14.
- V ponvi segrejmo olje in dodamo kroglice ter jih počasi enakomerno popečemo.
- Prelijemo jih s paradižnikovo mezgo in ponudimo s krompirjevim pirejem.
Nasvet
Če bi želeli kroglice kuhati v omaki, jim moramo pred pečenjem dodati jajca ali drugo vezivo (lanena semena) in drobtine.
Lahko jih tudi zamrznemo.
Recept in fotografija sta iz knjige Brigite Šušteršič:
Kuhajmo domače, 101 recept z vrta in njive
Knjiga Kuhajmo domače je izšla pod okriljem društva Zmorem domače. V njej je zbran 101 recept za preproste jedi, ozimnico in domačo lekarno. Vse sestavine si lahko vzgojimo kar na vrtu ali njivi. Knjiga je razdeljena na štiri dele, na štiri letne čase in prav vsak nas popelje v neskončnost okusov z domačega vrta. Da bodo jedi še posebej okusne, pa so v knjigi zapisani tudi prav posebni nasveti zeliščarja. Torej vse sestavine imamo doma ali jih kupimo od lokalnih kmetij, v trgovino pa bo potrebno le po nekaj malenkosti.
Cena knjige je 24,90€ in jo lahko naročite na e-mail: zmoremdomace@gmail.com