Zapečena pisana polenta
Sestavine:
- 330 g koruznega zdroba – polente 1 l vode
- ½ č. žličke himalajske soli
- 100 g korenja
- 50 g gomoljne zelene
- 50 g pora
- 2 stroka česna
- 50 g bučnih semen
- oljčno olje
Priprava:
Korenje in zeleno očistimo, grobo naribamo, por narežemo na tanke kolobarje, česen sesekljamo. V lonec vlijemo1 l vode, solimo, dodamo pripravljeno zelenjavo in na krat-ko pokuhamo. Nato dodamo še koruzni zdrob in sesekljana bučna semena ter med stalnim mešanjem kuhamo še 3 minute. Ko je polenta skuhana, jo vlijemo v globok in ozek model oz. pekač in pustimo, da se strdi. Polento premažemo z omako s čemažem. Ko se polenta ohladi, jo zvrnemo iz modela in narežemo na 2 cm debele rezine. Le-te naložimo na pomaščen pekač, premažemo z oljem in jih popečemo v pečici na srednji temperaturi približno 15 minut. Med pečenjem rezine obrnemo. Zapečeno pisano po-lento ponudimo toplo. K jedi postrežemo še solato in poljubno omako.
K jedi:
Tik pred koncem peke lahko rezine polente posipamo še z naribanim trdim sirom.
Foto: afreshlegacy.net