Podravska regija
Sestavine:
Testo:
* 500 g gladke moke
* malo soli*
* 3 žlice olja
* ščepec kvasa
* 2 dl mleka
Nadev:
* 700g skute
* 700g kisle smetane
* 1 jajce
* malo cimeta
* 2 žlici sladkorja
* sladkor za posip
Priprava:
Umesimo vlečeno testo, ki naj počiva vsaj pol ure. Nadev pripravimo iz zdrobljene skute, dela kisle smetane, jajca, soli, sladkorja in cimeta. Testo razvaljamo v loparju tako, da polovica testa sega enakomerno okrog in okrog preko roba loparja. Nadev namažemo po testu na loparju. Del testa, ki sega čez rob, povlečemo čez nadev. Nato prevlečemo čez še ostale dele testa, med katere namažemo kislo smetano. Kislo smetano namažemo pred peko in tudi po peki. Gibanica ima na koncu 7 do 10 plasti.
Pečemo jo v krušni peči okrog 25 minut. Po peki jo premažemo s smetano in posujemo s sladkorjem.
(Recept je prispevala Marjana Firbas iz Domačije Firbas)