V sezoni gripe in prehlada najbolj prija domača zelenjavna juha – sploh če nas boli grlo. Pa ne le da prija, tudi pomaga pri lažjem prebolevanju bolezni. Da je za prehlad najboljša kurja župca, že vemo, a z zelenjavno bomo posrkbeli za dobršen vnos vitaminov in mineralov, ki so še kako nujni v tem času.
Glede sestavin lahko poljubno eksperimentirate – glede na to, katero zelenjavo imate radi in katero imate doma. En osnoven recept pa tule.
Sestavine:
- česen
- por
- maščoba po izbiri
- začimbe: sol, poper, sladka paprika, kurkuma, čili, lovor, rožmarin, timijan, kumina, origano, čebula v prahu
- korenje
- zelena
- koleraba
- brokoli
- brstični ohrovt
- cvetača
- ješprenj (za bolj gosto čorbico)
- po želji lahko dodate še fižol, čičeriko, koruzo, grah …
- po želji lahko dodate tudi kakšen kos suhe mesnine ali klobase
Priprava:
Na maščobi prepražite začimbe – razen lovorja (ne skoparite z njimi), na hitro, na ne prevelikem ognju. Dodajte por, prepražite. Dodajte česen, ko zadiši, dodajte vso zelenjavo, narezano na približno enako velike koščke. Premešajte, nato pa zalijte z vodo, toliko da prekrije zelenjavo. Dodajte še lovor in dodatke. Zavrite in kuhajte 20 minut. Če boste dodali tudi ješprenj, ga vmešajte po 10 minutah in kuhajte še 20 minut.
Ob postrežbi lahko popestrite okus s prmezanom, sirom, smetano ali malo masla. Zraven se prileže kakšen popečen kruhek.