Recept: šparglji s kančkom eksotike
Šparglje ali beluše je mogoče pripraviti na različne načine. Zanimivi so lahko tudi v kombinacijami z neobičajnimi začimbami:
Sestavine (4 osebe):
- ½ kg špargljev
- 1 žlica olivnega olja
- 1 žlička kumine
- 1 žlička janeža
- 1 žlička suhega ali sveže naribanega ingverja
- 4 stroki česna
- 2 srednje velika paradižnika
- sol in čili ali poper po okusu
Priprava:
Šparglje in paradižnik operemo in narežemo, česen sesekljamo. Na olju popražimo semena kumine in janeža, ter dodamo ingver in česen. Po dobri minuti dodamo še drobno narezan paradižnik in kuhamo toliko časa, da se zmehča. Na koncu dodamo šparglje, jih osolimo in začinimo s čilijem ali poprom ter kuhamo še vsaj pet minut.
Zelenjavno jed lahko dopolnimo s koščki šunke ali pršutam, vse skupaj pa postrežemo z lepinjo ali tortiljo. Lahko pa si kot prilogo omislimo kvinojo, riž ali kaj bolj klasičnega kot so krompir, testenine, prosena kaša…
Še nekaj idej, kako pripraviti šparglje
Beluše običajno uživamo kot predjed ali prilogo, v solati, zelo okusna je kremna juha. Začinjamo jih lahko s poprom, muškatnim oreškom, limono in zelenim peteršiljem. Kuhane lahko prelijemo s stopljenim maslom in
kruhovimi drobtinami ali pa jih potresemo samo z naribanim parmezanom. Beluše lahko paniramo v pivskem testu in jih ocvremo, lahko jih dodamo stepenim jajcem in spečemo, lahko pa jih dodamo tudi raznim testeninam,
rižoti, solatam ali omakam.
NAMIG: Beluše kuhamo v osoljeni vodi tako, da jih postavimo v lonec z vršički navzgor. Paziti moramo, da jih ne kuhamo predolgo, saj le tako ohranijo značilen okus, barvo, obliko in aromo.
IF