‘Koreninski protfan’

12. oktobra, 2019

Za pravo jesensko prilogo, ki kar poka od zdravja, tokrat recept za pečeno zelanjavo, ki v tem času nadomesti poletne bučke, paradižnike in papriko: korenje, korenine zelene, repa, pesa, pastinak … niso le za v juho!

Pladenj pečenih korenin bo popestril vsako kosilo ali večerjo, prileže se k pečenim ribam ali mesu, lahko pa je tudi glavna jed po malo bolj krepki juhi.

Sestavine: 

  • 1 kg mešane zelenjave (korenje, repa, pesa, pastinak, zelena … )
  • okoli 200 g krompirja
  • 3 stroki česna
  • vejice timijana, rožmarina …
  • 2 žlici olivnega olja
  • po želji: limona

Priprava: 

Pečico segrejte na 200 (oz. ventilacijsko na 180) stopinj Celzija. Položite zelenjavo, narezano na kolobarje ali kocke ter razpolovljen krompir in neoluščene stroke česna na pladenj za peko. Dodajte vejice začimb za malo poletnega priokusa, polijte z olivnim oljem in premešajte. Začinite s soljo, poprom in po želji še s kakšno mediteransko mešanico. Pecite 50 minut oz tako dolgo, da je zelenjava mehka.

Česen iztisnite iz lupine in zmešajte z malo olivnega olja, po želji pa še s sokom limone, ter prelijte po pladnju pred postrežbo.

NAMIG: Poskusite lahko tudi s “prelivom” iz oreškov in sira s plemenito plestnijo, ali pa naredite gratinirano različico z malo smetane in naribanega sira/parmezana.

 

(Visited 127 times, 1 visits today)