Mleto meso je pravzaprav idealen ostanek. Včasih je pač pakiranje preveliko ali pa smo iz skrinje vzeli preveč zaloge. Kaj lahko pripravimo z manjšo količino mletega mesa?
1. Omako za testenine. Klasika, ki ne razočara. Če je mesa res malo, lahko v omako poleg zelenjave dodate še konzervo čičerike.
2. Brez ogljikovih hidratov: mleto meso prepražite na čebuli, česnu in čiliju, na hrustljavo zapečenega pa ubijete jajca in jih zapečete na oko. Nasitno in malo drugače.
3. Žepki iz listnatega testa – prepražite mleto meso, dodate malo sira in/ali kisle smetane, z maso napolnite kvadratke listnatega testa in pečete v pečici okoli pol ure.
4. Vam je ostalo tudi nekaj palačink? Vanje (ali v tortilje) zavijte pečeno mleto meso, dodajte malo koruze ali fižola, kakšen čili in pogrejte.
5. Polpeti – seveda lahko iz mletega mesa pripravite tudi stare dobre polpete, ki jih postrežete s pire krompirjem – in nihče ne bo opazil, da gre le za “porabo ostankov”.
6. Vam je ostalo nekaj riža? Prepražite ga skupaj z mletim mesom, dodajte kakšno drugačno začimbo, npr. curry, in z mešanico napolnite zelenjavo po izbiri (ne omejite se na paprike), ter zapecite v pečici.
7. Hitra in enostavna ideja, ki zelo prija v hladnih dneh, je tudi čili – dodajte poleg fižola še čičeriko in lečo in tako zgostite enolončnico.
8. Še ena za “malo drugače”: testo za pico obložite z prepraženim mletim mesom, dodajte origano, olive, nekaj sira in kisle smetane.