Podravska regija
Pohorska gibanica je iz obogatenega kvašenega testa in iz doma pripravljene skute. Priložnostno in sezonsko so po skuti potresene suhe hruške, orehi, jabolka, gozdni sadeži ali pehtran.
Sestavine:
Testo:
- 500 g gladke moke
- 20 g kvasa
- 3 žlice sladkorja
- 50 g masla
- 2 rumenjaka
- 3,5 dl mlačnega mleka
- 1 čajna žlička soli
Nadev:
- 600 g skute
- 400 g kisle smetane
- 4 jajca
- 150 g sladkorja
- vaniljev sladkor
Preliv:
- 300 g kisle smetane
- 1 jajce
- maslo za namastitev pekača
Priprava:
Iz sestavin za testo zamesimo kvašeno testo, ki ga pustimo vzhajati pol ure. V posodi premešamo sestavine za nadev. Vzhajano testo razvaljamo na velikost, ki je nekoliko večja od pekača, in nadevamo z nadevom. Robove zavihamo prek nadeva in gibanico prelijemo s prelivom. Gibanico pol ure pečemo v pečici, ogreti na 200 °C. Nekoliko jo ohladimo in pred postrežbo posujemo s sladkorjem v prahu.
Recept iz kulinarične knjižice Užitkov poln pisker, ki je dostopna na povezavi:
http://maribor-pohorje.si/files/kulinaricna-knjizica-SL-2014.pdf