Obirovska južina

2. aprila, 2017

Recept savinjske regije

Sestavine (za 10 oseb):

Kumare:
  • 100 g masla
  • 50 g moke, tip 500
  • 8 strokov česna
  • 1600 g kumar
  • narezanih na tanke rezine
  • 200 g krompirja kuhanega in olupljenega
Fižol:
  • 1000 g stročjega fižola kuhanega
  • 200 g ocvirkov
  • 200 g pancete
  • 20 g gorčičnih semen
  • 2 jedilno žlico domačega sončničnega olja

Priprava:

V kozici raztopimo maslo in dodamo moko in sesekljan česen. Na nizkem ognju kuhamo 5 minut, da se moka in česen skuhata. Kumare odcedimo in odcejen sok prihranimo. Počasi dodajmo prihranjen sok kumar in pri tem z metlico neprestano mešamo. Dobiti moramo gladko omako. Dodamo kumare in kuhamo 5- 8 minut, da se kumare pregrejejo, a še vedno ohranijo svežino. Odstavimo z ognja, polovico kuhanih kumar in krompir pretlačimo s pomočjo paličnega mešalnika v gladek pire. Pire dodamo nazaj h kuhanim kumaram in dobro premešamo. Solimo in popramo po okusu.

Panceto narežemo na tanke rezine, rezine pa na tanke rezance. Rezance v razgreti ponvi na nekoliko maščobe zlato rumeno opečemo. Pečene odcedimo na papirnati brisački in jih shranimo v neprodušni posodi. Fižol zabelimo z ocvirki. Na krožniku čez zabeljen fižol posujemo 1 čajno žličko gorčičnih semen in 1 čajno žličko pancete. Po želji dodamo še 1 čajno žličko sončničnega olja.

Recept je prispeval: Ekomuzej hmeljarstva in pivovarstva Slovenije

(Visited 134 times, 1 visits today)