Obirovska južina
Recept savinjske regije
Sestavine (za 10 oseb):
Kumare:
- 100 g masla
- 50 g moke, tip 500
- 8 strokov česna
- 1600 g kumar
- narezanih na tanke rezine
- 200 g krompirja kuhanega in olupljenega
Fižol:
- 1000 g stročjega fižola kuhanega
- 200 g ocvirkov
- 200 g pancete
- 20 g gorčičnih semen
- 2 jedilno žlico domačega sončničnega olja
Priprava:
V kozici raztopimo maslo in dodamo moko in sesekljan česen. Na nizkem ognju kuhamo 5 minut, da se moka in česen skuhata. Kumare odcedimo in odcejen sok prihranimo. Počasi dodajmo prihranjen sok kumar in pri tem z metlico neprestano mešamo. Dobiti moramo gladko omako. Dodamo kumare in kuhamo 5- 8 minut, da se kumare pregrejejo, a še vedno ohranijo svežino. Odstavimo z ognja, polovico kuhanih kumar in krompir pretlačimo s pomočjo paličnega mešalnika v gladek pire. Pire dodamo nazaj h kuhanim kumaram in dobro premešamo. Solimo in popramo po okusu.
Panceto narežemo na tanke rezine, rezine pa na tanke rezance. Rezance v razgreti ponvi na nekoliko maščobe zlato rumeno opečemo. Pečene odcedimo na papirnati brisački in jih shranimo v neprodušni posodi. Fižol zabelimo z ocvirki. Na krožniku čez zabeljen fižol posujemo 1 čajno žličko gorčičnih semen in 1 čajno žličko pancete. Po želji dodamo še 1 čajno žličko sončničnega olja.
Recept je prispeval: Ekomuzej hmeljarstva in pivovarstva Slovenije