Mehiška enolončnica s fižolom
(za 4 osebe)
Sestavine:
- 1 čebula
- 1 rdeča paprika
- 2 korenčka
- 1 večji krompir
- skodelica sojinega mesa (drobno mleto)
- skodelica rdečega azuki fižola
- majhna konzerva koruze
- 2,5 dl domače paradižnikove mezge
- 1 žlica kokosovega olja
- himalajska sol
- kurkuma, curry, čili
Priprava:
Azuki fižol 12 ur (čez noč) namakamo v zadostni količini vode in ga nato v sveži vodi kuhamo 1 uro. Solimo šele, ko je kuhan, sicer fižolova lupina otrdi. Sesekljamo čebulo, narežemo zelenjavo in pripravimo vse ostale potrebne sestavine. Na kokosovem olju najprej prepražimo čebulo, nato dodamo korenček, papriko in krompir; premešamo ter na hitro popečemo. Solimo in začinimo. Pazljivo pri čiliju, da ne bo jed preveč pekoča. Dodamo paradižnikovo mezgo in po občutku še malo vode za želeno gostoto. Ko zavre, dodamo še sojino meso in kuhamo 20 minut. Dodamo koruzo in fižol ter po potrebi vodo in kuhamo še 5 minut.