Lahko bi zapisali tudi “kruhovi cmoki za telebane”. Uspeli so prvič in drugič in tretjič, brez kakršnihkoli izkušenj ali pričakovanj – in navdušili!
Pravijo, da je ta recept tako dober zato, ker se kruhove kocke popražijo skupaj s čebulo. Sicer prav velike razlike od vseh ostalih receptov pač ni.
Potrebujemo kocke suhega kruha. Sama spravljam kruh čez teden, kar se ga posuši, v skrinjo in ko se ga dovolj nabere, je čas za cmoke. Če imate samo svež kruh, pa ga malce presušite v pečici ali toasterju.
Potrebujemo približno:
- za kilogram suhih kruhovih kock
- eno kar veliko čebulo
- šop(ek) peteršilja
- olivno olje
- 4 jajca
- 2.5 dc mleka
- moka, sol
Na olivnem olju prepražimo čebulo, ko se razpusti, dodamo kruhove kocke in malo pražimo. Stresemo v veliko posodo in počakamo, da se kocke ohladijo. Dodamo 4 razžvrkljana jajca. Mleko medtem pogrejemo do mlačnega (ne sme biti vroče ali preveč toplo) in ga pričnemo dolivati v maso. Dolivamo počasi, ker ne sme biti premokro (imejte v mislih, da se v tem trenutku ustvarja gostota, s katero se morajo oblikovati ne pretrdi, pa tudi ne razpadajoči cmoki). Dodamo še peteršilj, malo soli in vse skupaj dobro premešamo ter pustimo vsaj 15 minut, da se sestavine dobro prepojijo. Ko smo pripravljeni, oblikujemo cmoke. Če nam je uspelo, bomo potrebovali minimalno moke, samo za lažje oblikovanje.
Kuhamo v slanem kropu, 15 minut. Za zraven se odlično podajo gobice v smetanovi omaki. Mesa, preizkušeno, ne bo nihče pogrešal.
Dober tek!