Krapec iz prosene kaše

5. februarja, 2017
Foto: Marija Ščap

Recept pomurske regije

(pekač velikosti 40 x 42 cm)

Sestavine za testo:

  • 25 dag gladke moke
  • 2 dag kvas + 1 žlica sladkorja + 3 žlice mlačnega mleka (za kvas)
  • 1 malo žličko soli
  • 2 žlici sladkorja
  • 1 vaniljev sladkor
  • 10 dag margarine

Postopek:

Zamesimo in damo počivat.

Sestavine za kremo:

  • 1,2 l mleka
  • 30 dag prosene kaše, ki jo dobro operemo
  • 1 žlička soli
  • 1 žlica sladkorja
  • 1 žlica margarine za mazanje posode, v kateri kuhamo kašo, da se ne prijemlje posode, med kuhanjem kašo večkrat premešamo, ko je kuhana, jo ohladimo, nato dodamo:
  • 4–5 jajc
  • 10 dag sladkorja
  • 1 kg skute
  • 2 vaniljeva sladkorja
  • če je masa pretrda, dodamo še 1 navadni jogurt.

Postopek:

Razvaljamo testo in ga položimo v namaščen pekač, po testu razporedimo maso, na koncu še premažemo maso s 3 dcl kisle smetane, kateri smo dodali 1 jajce. Pečemo pri 170 ⁰C, ko je rjavkaste barve, je krapec pečen. Premažemo ga s kislo smetano in potresemo s kristalnim sladkorjem.

(Visited 142 times, 1 visits today)