Kobariški štruklji

Goriška regija
Kobarid je kulinarično prepoznaven po
Kobariških štrukljih, ki jih vsaka gospodinja pripravi na malo
drugačen način, poleg tega pa se nanje ‘podpiše’ s svojim odtisom
prsta v sredino štruklja. Recept za jed so nam zaupali v LTO
Sotočje, TIC Kobarid.
Sestavine (za 20 štrukljev):
Bulja (velikost bulje: dolžina – 5,5 cm in širina – 2,8
cm):
- 340 g orehov,
- 600 g sladkorja,
- 34 g rozin,
- 34 g masla,
- 70 g drobtin,
- 96 g mleka, zmešanega z rumom,
- 6 g kakava.
Testo (velikost štruklja: dolžina – 8 cm, širina –
4 cm in višina – 4,2 cm):
- 416 g moke,
- 1,6 g soli,
- 8 g
olja, - 414 g vode.
Priprava:
Moko poparimo z vrelim slanim kropom,
lahko dodamo žlico ali dve olja in najprej s kuhalnico, ko se malo
ohladi, pa z roko zamešamo testo. Naredimo svaljek, ga razrežemo na
enake koščke – te z roko sploščimo, da dobimo krogce, na katere
polagamo nadev, oblikovan v svaljke. Lahko nadevamo tudi z žličko,
če nam je lažje. Z dobro pomokanimi rokami štruklje tesno
pritisnemo skupaj in zapremo v polkrog oz. naborek. Na sredino
vtisnemo s prstom jamico, da dobimo značilno obliko. Kuhamo jih v
vrelem slanem kropu, voda ne sme vreti, približno 10 minut, oz.
dokler ne splavajo do vrha. Posodo vmes večkrat rahlo pretresemo.
Kuhane dobro odcedimo, zabelimo s stopljenim maslom, v katerem smo
zarumenili drobtinice in potresemo s kristalnim sladkorjem, lahko
tudi z mletimi orehi.
Foto: Arhiv LTO Sotočje, avtor Janez
Pukšič