Kislo zelje je pri nas zimska stalnica. In zakaj tudi ne – je pravo slovensko super živilo, obilo ga je na voljo, je cenovno ugodno in, seveda, nadvse okusno. Ponavadi ga pripravljamo v kombinaciji s klobaso in žganci ali v juhi, tokrat pa smo poiskali malo drugačne načine, kako uporabiti kislo zelje v receptu.
1. Žepki s kislim zeljem – Kislo zelje uporabimo kot nadev za žepke iz listnatega testa. Dodamo lahko prepraženo slanino, na tanke rezine narezano korenje in kislo smetano. Začinimo s celim poprom.
2. Zimski sendvič z zeljem – pripravite vegi polpetke iz fižola ali čičerike in čebule, jih popecite, nato pa zložite na kos kruha (najbolje rahlo popečenega): nekaj kislega zelja, polpetke ali falafle, nekaj obročkov sveže rdeče čebule in korenja ter omako iz kisle smetane in začimb. Seveda pa ga lahko za glavni obrok nadgradite tudi z rezinami purana, pečeno govedino ali klobaso.
3. Piroške z zeljem – priljubljen “fast food” v Ukrajini, Rusiji in na Poljskem je ponavadi polnjen z mletim mesom in ocvrt. Za bolj zdravo različico testo napolnite s kislim zeljem (in gobami) in piroške specite.
4. “Musaka” s kislim zeljem. Kuhan krompir v rezinah zložite v pekač, nanj položite že prepraženo kislo zelje, nato splet plast krompirja. Po vrhu naložite dobro mero kisle smetane in po želji tudi nekaj sira.
5. Kislo zelje v solati – surovo kislo zelje skupaj s korenjem je klasika, dodate pa lahko še čebulo, kuhan fižol, brusnice ali brinove jagode.