Verjetno ni hrane, ki bi bila tako vsestranska kot jajca. Načini priprave jajc so neskončni, zato ni nič čudnega, da ljudje po vsem svetu uporabljajo ta vir beljakovin na zelo različne načine, bodisi kot samostojne jedi, bodisi za izboljšanje drugih jedi.
Od jajčnih skledic na Šrilanki do škotskih jajc v Združenem kraljestvu, poglejte si tradicionalne priprave jajc v različnih državah po svetu.
Šrilanka: jajčne skledice
Jajčne skledice so priljubljena hrana na ulicah Šrilanke. Pečena jajca postrežemo v posodici iz palačinke, ki je narejena iz riževe moke in kokosovega mleka.
Združeno kraljestvo: jajca po škotsko
Kljub svojem imenu so škotska jajca priljubljena po vsej Veliki Britaniji. Prigrizek je sestavljen iz trdo kuhanega jajca, ki je zavit v mleto meso, pokrit s krušnimi drobtinami in pečen v olju.
Grčija: Avgolemono – grška limonina juha
Jajca v tej grški jedi morda niso tako očitna, vendar so bistvena pri pripravi. Avgolemono je gladka piščančja obara iz stepenih jajc, riža in limoninega soka. Ponavadi je postrežena z razrezanim piščancem.
Kitajska: stoletna jajca
Stoletna jajca so na Kitajskem prava poslastica. Te pripravijo tako, da jih nekaj dni ali celo tednov namakajo v mešanici soli, apna, gline in pepela. Nato jih zavijejo v riževo slamo ter jih pustijo ležati. Čez čas se mešanica strdi, apno pa prepreči, da bi se jajce pokvarilo.
Japonska: tamagoyaki
Tamagoyaki je japonska različica omlete, ki se po pripravi razlikuje po celi državi, po okusu pa je bolj sladka. Najosnovnejša različica japonske omlete je zelo preprosta – pečena omleta v več plasteh, ki je običajno pečena v kvadratni ponvi in je zato kvadratne oblike.
Izrael: shakshuka
Slasten zajtrk sestavljajo poširana jajca, ki plavajo v rdeči omaki iz paradižnika, čebule, paprike in številnih začimb.
Francija: jajca ‘en cocotte’
Čeprav takšna priprava jajc ni tako pogosta kot cvrtje ali kuhanje, je priprava jajc ‘en cocotte’ prav enostavna. Vse kar potrebujete je ramekin (majhna glazirana keramična ali steklena posoda, ki jo uporabljamo pri pripravi in serviranju različnih jedi) in nekaj vode ter jajca skuhate v pari.
Tunizija: brik
Brik je jed podobna indijski jedi samosa. Je lahko, drobljivo testo, ki je polnjeno z jajčnim polnilom in ocvrto v olju. Polnilo je običajno narejeno iz jajc in tune, peteršilja, harise ter čebule. Jed je na koncu okrašena še z nekaj sira.
Mehika: huevos rancheros
Huevos rancheros bi lahko prevedli kot „rančevska jajca“, kar je smiselno glede na posodo v kateri je jed postrežena. Ta izvira iz podeželskih mehiških kmetij. Jed predstavlja koruzno tortiljo nadevano z jajci, salso, fižolom in avokadom.
Filipini: kwek kwek
Jed kwek kwek – znana tudi kot tokneneng – je jed, ki jo pogosto najdemo na filipinskih ulicah. To so trdo kuhana prepeličja jajca odeta v žvrkljano testo in ocvrta v olju.
Turčija: menemen
Nadgrajena verzija umešanih jajc je pripravljena iz jajc, zelene paprike, timijana, paradižnika in kosmičev rdeče paprike. To je jed, ki jo turki jedo v katerem koli delu dneva.
Etiopija: doro wat
Pikantna obara, narejena iz zelenjave in piščanca, jagnjetine ali govejega mesa in postrežena s trdo kuhanimi jajci.
ZDA: jajčna solata
Kot namaz v sendvičih, jajčno solato v ZDA uporabljajo že leta. Solata je pripravljena iz sesekljanih trdo kuhanih jajc, majoneze, gorčice in začimb, kot so drobnjak, čebula in zelena.
Indija: jajčni curry
Jajčni curry je precej podoben tistemu, kar se sliši – trdo kuhana jajca v kombinaciji z okusno curry omako iz čebule, paradižnika in druge zelenjave ter začimb.
Italija: nadevana jajca
Čeprav so nadevana jajca poznana po celem svetu, pravzaprav izvirajo iz Italije. Prigrizek je pripravljen iz trdo kuhanih jajc, ki so napolnjena s pasto iz rumenjakov in dodatnimi sestavinami, kot sta gorčica in majoneza.