Jesenska zelenjavna juha s sirovimi kruhki
Sestavine:
Za juho:
- 1 manjši por
- 2 manjša korenja
- 1 strok česna
- 1 krompir
- 1 žlica sesekljanega rožmarina
- ½ žlice sladkorja
- 400 g kuhane čičerike
- 3 žlice sveže nasekljanega peteršilja
- 800 g pelatov
Za kruhke:
- 8 rezin francoske štruce
- 1 strok česna
- 50 g naribanega edamca
Priprava:
Krompir olupite in ga narežite na manjše koščke. Prav tako sesekljajte por, korenček in česen. Zelenjavo stresite v posodo, zalijte z jušno osnovo in začinite s sladkorjem in rožmarinom. Posolite in popoprajte. Na majhnem ognju kuhajte približno 15 minut, toliko, da se zelenjava zmehča. S paličnim mešalnikom gladko zmiksajte pelate in jih dodajte k juhi. Vmešajte še čičeriko in peteršilj. Kuhajte na majhnem ognju in občasno premešajte.
Kruhki: Strok česna razpolovite in z njim natrite rezine kruha. Razporedite jih na pekač in v pečici zapecite do zlato rjave barve. Nato jih vzemite iz pečice, jih obrnite in posujte z naribanim sirom. Ponovno jih za kratek čas postavite v pečico, da se sir raztopi in rahlo zapeče.
Kruhke postrezite k še vroči juhi. Dober tek!