Jabolčna pita z rozinami (in rumom)

2. februarja, 2020
Foto: Domen Grögl, arhiv Zavod za turizem Maribor - Pohorje, www.slovenia.info

Če imamo katerega sadja trenutno še res dovolj, pa da je lokalno in ne uvoženo iz daljnjih krajev, so to jabolka in suho sadje. Enačba pravi, da iz tega nastane odlična sladica – jabolčna pita z rozinami. 

Sestavine:

  • testo za pito
  • 6-8 jabolk
  • 1/3 skodelice rozin
  • 3 žlice domačega ruma
  • 2 žlici masla (najbolje surovega)
  • 3 žlice moke
  • po okusu: žlička limonine lupinice, 1/2 žličke cimeta, ščepec muškatnega oreška
  • 6 dcl vode
  • 1/2 do 2/3 skodelice (rjavega) sladkorja (odvisno od sladkosti jabolk)
  • 2 žlici mleka

Priprava

Zavrite rum z rozinami in pustite pokrito eno uro. Segrejte pečico na 200 – 220 stopinj Celzija (odvisno od moči, ventilacije…). Zmešajte sladkor, moko, začimbe. Olupite in razkoščičite jabolka ter jih narežite na rezine in dodajte v mešanico, da jih prekrije. Dodajte rozine skupaj s tekočino.  Razvaljajte večji del testa, ga položite v pekač tako da rob gleda čez, nadevajte pito, na nadev pokapajte maslo, nato pa čez položite preostali razvaljan del testa, čezenj pa zapognite rob. Zarežite vzorec ali luknjice, da bo para lahko uhajala. Pecite 20 minut, znižajte temperaturo in zapecite do hrustljavosti.

NAMIG: Zraven se odlično prileže stepena smetana. Topla in hrustljava jabolčna pita, zraven pa kremna in hladna smetana!

(Visited 222 times, 1 visits today)