Včasih nam tudi sredi mrzlih dni prija kaj morskega, paštica pa je idealen obrok za med tednom, ko nimamo veliko časa. Lahko preprosto skuhamo testenine, dodamo tuno iz konzerve in eno od že pripravljenih omak. A zakaj, če lahko naredimo domačo – bolj okusno, bolj zdravo in v le pol ure.
Sestavine:
- Testenine, npr. svedrčki, metuljčki ali podobno, k bolj morskim in gostim omakam pa se odlično podajo tudi fuži
- konzerve tunine (približno 1,5 na osebo)
- češnjevi paradižniki (približno 10 na osebo)
- čebula (najbolje kakšna rdeča, ena velika na 2 osebi)
- česen, čili, origano, bazilika
- olive (po želji)
- olivno olje (če imamo tuno v olivnem olju, lahko uporabimo kar tega)
- parmezan
Priprava:
Nasekljano čebulo rahlo prepražimo na olivnem olju, da zastekleni. Posebej skuhamo testenine. Čebuli dodamo narezan češnjev paradižnik, zmanjšamo temperaturo na srednjo in pražimo vsaj 15 minut – toliko, da omaka dobi rahlo sladkast okus. Dodamo še malo olivnega olja, česen in začimbe popražimo, premešamo, zalijemo s pol dcl vode, dodamo tuno (in olive) in dobro premešamo. Odcejene testenine vmešamo minuto pred postrežbo, na krožniku potresemo z naribanim parmezanom.
NAMIG: Če se izogibate ogljikovim hidratom, lahko obrok spremenite v ketopašto – testenine nadomestite s kuhanim belim fižolom!