Hitra in enostavna sladica brez peke za ljubitelje čokolade
Sladica brez peke je idealna izbira v mnogo priložnostih – ko želimo naredti nekaj hitro, ko je pečica zasedena, ko nimamo sestavin za peko… Ta čokoladna sladica brez peke pa bo navdušiloa vse, ki imajo radi čokolado, čokoladne kocke, čo9koladno pecivo … Hkrati ni ne presladka ne pretežka!
Sestavine:
- 100 g masla
- 150 g temne čokolade
- 20-25 piškotov (t.i. baby oz tiramisu piškoti se obnesejo najbolje, šlo bo tudi z albert ali oreo keksi) – ti bodo poskrbeli, da bo to sladica brez peke
- sladko smetane za stepanje
- 3 velike žlice mascarponeja
- 3 žlice rjavega sladkorja
- 10 žlic čokolade v prahu
- po želji: sladek liker (npr. čokoladni, vanilijev, kavni, irski …) in žlička ruma
Priprava čokoladne sladice brez peke
Polovico čokolade stopimo v cca 1,5 dcl sladke smetane, dodamo liker, z mešanico namočimo piškote (če s trši, jih pred tem zdrobimo), jih zgnetemo v testo in naložimo v pekač ter pritisnemo ob dno. Ker je to sladica brez peke, smo z “biskvitom” že končali! Smetano in mascarpone v približno enakem razmerju stepemo skupaj s sladkorjem in rumom, nato vmešamo še čokolado v prahu. Gosto kremo razporedimo po piškotih, damo v hladinik. Na nizki temperaturi stopimo skupaj preostalo čokolado in maslo, ko je zmes gladka, odstavimo, da se malo ohladi, večkrat premešamo, nato z glazuro prelijemo sladico – če jo delamo v pekaču za torte, pri katerem lahko odstranimo obod, glazuro prelijemo šele po tem, sicer pa v pekaču. Damo v hladilnik vsaj za nekaj ur.
Po želji lahko po vrhu potresemo mlete lešnike, mandlje, ali sladico brez peke okrasimo s smetano/nribano čokolado/mrvicami, sadjem … Za bolj glamurozno varianto pa s čokoladnimi pralineji.
Spremljate rubriko RECEPTI za še več uporabnih namigov v kuhinji!