‘Gorke’ kumare, kot jih je delala babica

Lahko bi zapisali tudi tople kumare, kumare s krompirjem, vroče kumare, kuhane kumare. Ampak pri nas jim še vedno rečemo tako, kot jih je poimenovala babica – torej, tokrat namig za gorke kumare.
Če na poletni dan ni energije, ustvarjalnosti in ideje za kuhanje, vrt pa v trenutno precej deževnem poletju buhti od kumar, je to odlična ideja za lahko kosilo.
Potrebujemo nekaj kumar, nekaj krompirja (pravo razmerje bodo štiri srednje velike kumare in pol kilograma krompirja), sol in poper po okusu.
Kumare olupimo in naribamo na lističe. Posolimo in jih pustimo nekaj časa, da spustijo vodo.
Krompir olupimo, narežemo na kocke in damo kuhat v vodo.
Na olivnem olju prepražimo čebulo in na čebuli še odcejane kumare. Pražimo jih toliko časa, da so mehke, pa še vedno čvrste.
Ko je krompir kuhan ga na grobo pretlačimo in čez njega prelijemo kumare. Po potrebi dosolimo in popopramo. Vse skupaj zmešamo in pokuhamo minutko ali dve.
Za tiste, ki pogrešajo mesni dodatek, se zraven lepo poda domača hrenovka ali pa popečen piščančji file.