Enostavna in hranljiva solata iz pire
Pira je nadvse priljubljena in zdrava žitarica, ki bi jo morali imeti na jedilniku vsaj enkrat tedensko, saj je bogata z vitamini in vlakninami. Arheologi trdijo, da gre za deset tisoč let staro žitarico, ki se je ohranila do danes.
Še pred stoletjem je bila tudi pomemben del prehrane Slovencev. A po drugi svetovni vojni so kmetje piro vedno manj sejali, v šestdesetih letih preteklega stoletja pa so jo popolnoma opustili. Izpodrinile so jo nove sorte navadne pšenice, ki so pri intenzivni pridelavi dale veliko večje pridelke, niso pa tako zdrave.
Poletni recept s piro
Pripravljamo jo lahko na neskončne načine, tokrat pa smo izbrali hladno solato iz pire, ki je nadvse primerna v teh vročih poletnih dneh, v hladilniku pa jo imate lahko tudi dva dni. Odlična novica, saj vam ne bo treba kuhati vsak dan.
Sestavine:
- Pira
- Češnjev paradižnik
- Mozzarella, feta ali kakšen drugi sir
- Paprika
- Črne olive
- Zelena solata
- Bazilika
- Deviško olivno olje
- Sol
Priprava:
Piro skuhamo v slani vodi, jo odcedimo, splaknemo s hladno vodo ali pa pustimo, da se ohladi sama.
Medtem narežemo češnjeve paradižnike, mozzarello (ali drug sir) in papriko. Preložimo jih v vejo skledo, dodamo olive, baziliko, olivno olje in malo soli. Sestavine dobro premešamo s piro in postrežemo v skledice, obložene z velikimi listi zelene solate.