Cesarski praženec ali šmorn

4. februarja, 2018
Foto: Takeaway, Wikipedia

Sestavine:

  • 3 jajca
  • 500 ml mleka
  • 30 g sladkorja
  • 1 ščepec soli
  • 350 g moke (ostra)
  • 1 jedilna žlica rozin (po želji)
  • 1 šilce mineralne vode (z mehurčki)
  • 30 g masla ali margarine
  • sladkor v prahu za posip

Priprava:

Jajca ločimo na beljake in rumenjake. Beljake z električnim mešalnikom stepemo v zelo čvrst sneg. V drugi posodi dobro zmešamo rumenjake, mleko, mineralno vodo, sladkor, sol, vanilijev sladkor in moko ter po želji žlico rozin, nato nežno vmešamo še sneg iz beljakov. V večji ponvi segrejemo kos masla, da se stopi. V ponev vlijemo maso (za dober centimeter debelo) in na srednjem ognju pečemo tri minute, do zlato rjave barve. Omleto previdno obrnemo in jo spečemo še na drugi strani. S pomočjo dveh kuhalnic nato omleto natrgamo na majhne koščke. Praženec posujemo s sladkorjem v prahu in postrežemo.

Ob šmornu se priležejo tudi kompot, marmelada ali jabolčna čežana.

 

(Visited 85 times, 1 visits today)