Cesarski praženec ali šmorn
4. februarja, 2018
Sestavine:
- 3 jajca
- 500 ml mleka
- 30 g sladkorja
- 1 ščepec soli
- 350 g moke (ostra)
- 1 jedilna žlica rozin (po želji)
- 1 šilce mineralne vode (z mehurčki)
- 30 g masla ali margarine
- sladkor v prahu za posip
Priprava:
Jajca ločimo na beljake in rumenjake. Beljake z električnim mešalnikom stepemo v zelo čvrst sneg. V drugi posodi dobro zmešamo rumenjake, mleko, mineralno vodo, sladkor, sol, vanilijev sladkor in moko ter po želji žlico rozin, nato nežno vmešamo še sneg iz beljakov. V večji ponvi segrejemo kos masla, da se stopi. V ponev vlijemo maso (za dober centimeter debelo) in na srednjem ognju pečemo tri minute, do zlato rjave barve. Omleto previdno obrnemo in jo spečemo še na drugi strani. S pomočjo dveh kuhalnic nato omleto natrgamo na majhne koščke. Praženec posujemo s sladkorjem v prahu in postrežemo.
Ob šmornu se priležejo tudi kompot, marmelada ali jabolčna čežana.
(Visited 85 times, 1 visits today)