Čemaževa kremna juha

Priljubljena užitna divja rastlina, čemaž, je uporabna za solate, namaze juhe in še kaj. Pravijo mu tudi divji česen – zaradi izrazitega okusa in česnovega vonja ter podobnih sestavin (železo, žveplo, adenozin). Je pravo darilo pomladi, ki poskrbi za naše zdravje in nam pomaga pri razstrupljanju. Čemaž je naravni antibiotik in je idealen za obnovitveno spomladansko kuro. Učinkovito čisti kri, prebavila, sečila, dihalne poti in kožo. Vsebuje skoraj toliko vitamina C kot limone, bogat pa je tudi s številnimi makro- in mikroelementi, predvsem kalijem, kalcijem, selenom in železom.
Sestavine:
- 2 pesti čemaža
- 25 g masla
- 1 srednje velika čebula
- 2 manjša krompirja
- 700 ml jušne osnove ali vode
- 1 dcl smetane za kuhanje
- sol
- poper
Čebulo olupimo in drobno sesekljamo. Prav tako olupimo krompir, ga operemo in narežemo na manjše koščke. V loncu segrejemo maslo, na katerem posteklenimo sesekljano čebulo. Dodamo narezan krompir in zalijemo z jušno osnovo ali vodo. Kuhamo tako dolgo, da se krompir povsem zmehča. Liste čemaža očistimo, operemo in grobo sesekljamo. Ko je krompir kuhan, dodamo čemaž in smetano. Začinimo s soljo in poprom. S paličnim mešalnikom vse skupaj zmiksamo, počakamo, da juha zavre, nato pa takoj odstavimo. Ko juha enkrat zavre, je ne kuhamo več, da ne izgubimo vseh vitaminov.