Buški krafi
Goriška regija
Buški
krafi so slastna sladica iz buške tepke, ki so jo jedli domačini na
sveti večer. Krafi so kuhani v slanem kropu, postreženi politi s
topljenim maslom, cimetom in popraženimi krušnimi drobtinami.
Na
LTO Bovec so nam zaupali postopek priprave te sladice.
‘Kloce’
(suhe tepke) je treba skuhane zmečkati, za zgostitev ‘bulje’
(nadeva) dodamo še koruzno moko, popraženo čebulo za sladkast
okus, mlete ‘bure’ (orehe) in ‘cvejbe’ (rozine). Na koncu pa vmešamo
še sladkor in malo ruma. Iz poparjenega testa se oblikuje žepke, ki
se jih napolni z ‘buljo’ in se jih na vrhu s prsti stisne v petelinji
greben. Krafe je treba kuhati v slanem kropu in jih postreči polite
s topljenim maslom, z na maslom popraženimi krušnimi drobtinicami
in jih rahlo posuti s ‘kanelo’ (cimetom).
Pri receptih je dopuščene
nekaj svobode, tako da se bulje rahlo razlikujejo od gospodinjstva do
gospodinjstva, ravno tako tudi testo. Nekateri moko poparijo, drugi
jo samo zamešajo z vodo, spet drugi delajo kvašeno ali celo
krompirjevo testo. Vsem receptom pa so skupne kloce v nadevu, ki so,
ravno tako kot sama beseda, unikatne v slovenskem prostoru.
Foto:
Uroš Zagožen, Arhiv: LTO Bovec