Imate doma obilje bučk, pa že ne veste več, kako bi jih pripravili? Zbrali smo nekaj najboljših idej.
1. Pečene bučke – lahko jih spečete v pečici, skupaj z drugo zelenjavo, ali pa same. Popečete jih lahko tudi v ponvi. K pečenim bučkam se odlično poda sir feta ali pečeni sir na žaru, lahko pa jih skombinirate s polento, češnjevci in mocarelo.
2. Dušene bučke, zraven pa pire krompir – za deževen dan, kosilo kot včasih! To je lahko samostojen obrok, saj je pier krompir bogata hrana, lahko pa kot priloga ocvrtemu piščancu.
3. Pita iz bučk – naredite jo kot običajne pite, nadev pa so bučke z začimbami, lahko tudi smetano in/ali s sirom. Zraven se odlično poda velika skleda mešane solate.
4. Ocvrte bučke. Te bodo pravi hit pri otrocih. Bučke narežemo na kolobarje in nato na hitro ocvremo.
5. Za pridih drugačnosti bučke namesto v klasiko – moka, jajce, drobtine, pred cvrenjem pomakamo v testo za palačinke, ki smo mu namesto mineralne vode dodali nekaj piva – tako dobimo bučke v pivskem testu.
6. Lazanja z bučkami – naredimo jo enako kot mesno ali špinačno, le da meso ali špinačo nadomestimo z bučkami. Lahko smo malce bolj varčni z bešamelom, saj bučke spustijo veliko vode.
7. Bučkina musaka – ali bolje rečeno zloženka. V pekač za peko zlagamo plast krompirja in plast bučk, zaključimo s smetanovim prelivom. Božansko! Zraven lahko ponudimo osvežilno tzatziki kumarično jogurtno solato.
8. Špageti iz bučk. S pomočjo spiralnega rezalnika lahko iz bučk ustvarimo prave špagete – lahko jih pojemo presne ali pa jih na hitro ocvremo na nekaj olivnega olja. Omaka: po želji, a za preizkušeno odlično kombinacijo velja zelo preprosta omaka iz češnjeih paradižnikov, olivnega olja in česna.
9. Polnjene bučke – izdolbemo polovici po dolgem, vanje naložimo narezano meso bučk, ki mu lahko dodamo riž in drugo zelenjavo, pa tudi sir, ter zapečemo v pečici.
10. Bučni polpetki – naribane in osušene bučke zmešamo z jajcem, sirom, začimbami (česen, čebula, peteršilj), maso oblikujemo v polpetke in popečemo. Zraven postrežemo skledo zelene solate in prilogo po želji.