Bezeg – opojno dišeč in zelo uporaben
Cvetovni bezga so se tam, kjer grmi rastejo na sončnih legah, že razcveteli, v senčnih legah pa bo po deževnih dneh še pravšnji čas za nabiranje.
Vsi poznamo okus domačega bezgovega sirupa, ki nas verjetno spomni na brezskrbna poletja otroštva, ko smo zraven grizljali piškote … Pripravimo ga lahko nadvse preprosto: vodo s sladkorjem in limono zavremo, jo ohladimo, prelijemo čez cvetove in pustimo stati 48 ur, nato precedimo. Za bolj poseben okus dodamo še liste mete ali melise.
Za domač bezgov čaj cvetove posušimo in nato shranimo v ‘razsuti’ obliki.
Od bezgovega koktajla do bezgovega sladoleda
Bezeg je danes zelo popularen tudi kot dodatek drugim jedem in pijačam, poznan je npr. lahkoten poletni koktajl ‘Hugo’, za katerega zmešamo bezgov sirup, mineralno vodo in penino, bezeg lahko ocvremo skupaj z jajci in si pričaramo dekadenten zajtrk, bezgov sirup pa lahko vmešamo v sladoled, posebej zanimiv je v kombinaciji z jagodami.