8 načinov, kako uporabiti brstični ohrovt

2. januarja, 2020

Brstični ohrovt je eno od naših lokalnih zimskih super živil. Da ne bo vedno na jedilniku kislo zelje in ker je brstičnega ohrovta trenutno kar v izobilju, smo zbrali nekaj idej, kako ga uporabiti v kuhinji.

1. Juha iz brtičnega ohrovta – naredite jo podobno kot iz sladkega zelja. Lahko je preprost uvod v kosilo ali pa naredite enolončnico s krompirjem in je odlično zimsko kosilo. Dodate lahko tudi nekaj suhih mesnin, okus pa izboljša tudi žlica kisle smetane.

2. Brstični ohrovt najprej malo pokuhate v kropu, nato ga prerežete na polovičke in zapečete na žar ponvi. Prelijete ga z malo olivnega olja in po okusu še z malo balzamičnega kisa.

3. Brstični ohrovt skupaj s krompirjem v kosih skuhate, nato pa prepražite na malo masla. Odlična priloga, ki jo tik pred postrežbo zabelite le z malo masla in soli. Za prste obliznit!

4. Skuhan brstični ohrovt prepražite z gobicami in česnom v ponvi, nato pa na mešanico ubijte jajca in zapečite na oko ali pa naredite omleto.

5. Skupaj z narezanim krompirjem, korenjem in porom ga spečete v pečici. Taka priloga se odlično obnese za več ljudi, npr. ob polnjenem piščancu.

6. Ohrovtova solata – ohrovt skuhate, ohladite, nato pa zložite solatni krožnik – k ohrovtu se odlično podajo ostale “zimske” sestavine, npr. rdeč radič, leča, beli sir, pečena buča, trdo kuhano jajce, kvinoja… Začinite z bučnim oljem, vinskim kisom in malo parmezana.

7. Skuhan ohrovt ovijete v rezine slanine, zavitke spnete z zobotrebcem in hrustljavo popečete. Idealen prigizek za goste.

8. Ohrovtova kremna večerja – v posodo za lazanjo denite ohrovt, smetano za kuhanje in obilo sira. Ko je pečeno, pazite, da se v “napadu” na slastno jed ne opečete. Lačni lahko v kremo pomakajo popečene kruhke.

(Visited 849 times, 1 visits today)