Kam z vsemi pirhi, ko je velika noč mimo? Kuhana jajca lahko v hladilniku hranimo do 7 dni. Mi pa vam dajemo 5 predlogov, kako jih v teh sedmih dneh porabiti.
Jajčni namaz
- 150 g kisle smetane
- 100 g skute
- 1 čebula
- 1 strok česna
- 1 paradižnik
- 6 kuhanih jajc
- sol
- poper
- rdeča paprika v prahu
- peteršilj
V posodi zmešamo kislo smetano in skuto. Dodamo naribana trdo kuhana jajca, sesekljano čebulo, česen, peteršilj ter drobno narezan paradižnik. Začinimo s soljo, poprom in rdečo papriko ter dobro premešamo.
Polnjena jajca z avokadovo kremo
- 6 trdo kuhanih jajc
- 1 avokado
- 1 rdeča čebula
- 1 limona
- sol
- poper
- rdeča paprika v prahu
Trdo kuhana jajca olupimo in razpolovimo. Odstranimo rumenjake. Meso avokada, rumenjake, sok limone, čebulo, malo soli, popra in mlete rdeče paprike zmiksamo v gladko maso. Maso nadevamo v prazno vrečko, ki ji odrežemo vogal in z njo napolnimo jajčne beljake.
Hladna testeninska solata s piščancem in jajci
- 250 g testenin
- 200-250 g piščančjega mesa (ali šunke, ki nam je ostala od velike noči)
- 2 kuhani jajci
- 1/3 rdeče in rumene paprike
- 2 zvrhani žlici kisle smetane
- 2 zvrhani žlici majoneze
- kis
- sol
- poper
- drobnjak
Testenine skuhamo in ohladimo. Piščanca razrežemo na majhne koščke in ga popečemo v ponvi.
Vse ostale sestavine narežemo na poljubne koščke in jih vmešamo v ohlajene testenine. Dodamo še piščanca, začinimo s kislo smetano, majonezo, soljo, poprom, drobnjakom in kisom ter dobro premešamo.
Jajca po Škotsko
- 1 kg mletega mesa
- 2 rezini belega kruha
- 0,5 dl mleka
- 1 manjša čebula
- 1 strok česna
- 1 žlica domače začimbne mešanice
- sol
- poper
- 1/4 žličke curry-ja
- žlica svežega nasekljanega peteršilja
- 10 kuhanih jajc + 2 jajci za paniranje
- moka
- krušne drobtine
- 1/2 l olja za cvrtje
Kruhovim rezinam odstranimo skorjo in kruhovo sredico namočimo v mleku. Ko se kruh dobro napoji, dodamo meso in začimbe ter vse skupaj temeljito pregnetemo. Trdo kuhana jajca olupimo in vsako povaljamo v moki. Mesno maso razdelimo na 10 kosov. Kupček mesa sploščimo v večjo pleskavico, na sredino položimo jajce in ga zavijemo v mesno maso. Jajca spaniramo. V posodo nalijemo toliko olja, da bodo jajca do polovice v olju. Ko je olje dovolj vroče, na srednji temperaturi ocvremo jajca cca. 8 minut, 4 minute na eni strani in 4 minute na drugi strani.
Hladna hrenovo jajčna omaka
- 3 kuhana jajca
- 3 zvrhane žlice kisle smetane
- 150 g sira fetaki ali drugega mladega slanega mehkega sira
- žlica jabolčnega kisa
- 3–4 žličke hrena
- sol
Olupljena jajca, kislo smetano in sir skupaj sesekljamo s paličnim mešalnikom. Po okusu solimo in okisamo. Naribamo hren (lahko uporabimo tudi že pripravljenega) in ga vmešamo v jajčno omako. Količino hrena lahko prilagodimo svojemu okusu.
Preberite tudi: Kako jedo jajca po vsem svetu?
Triki in zanimivosti:
- Če hranimo jajca v hladilniku obrnjena s širšim koncem navzgor, ostanejo dlje časa sveža.
- Če jajca kuhamo predolgo, postane beljak gumijast, rumenjak pa drobljiv in obkrožen z zelenim robom.
- Jajčna lupina je lahko bela do rjava. Barva je odvisna od pasme kokoši, v nobenem primeru pa ne vpliva na kakovost jajc.