Poletje vedno prinaša sonce in radost v naša življenja. Na vrtu raste domača zelenjava na naši mizi pa se bohoti skleda svežega sadja. Na žalost ima veliko teh živil precej kratko življenjsko dobo. Predstavljamo nekaj koristnih nasvetov, ki nam pomagajo uživati v svežih jagodah, siru in drugih dobrotah veliko dlje kot običajno.
Jagodičevje + kis + voda
Jabolčni kis in vodo zmešamo v razmerju 1:10. Z mešanico jagodičevje operemo, jih odcedimo in jih položimo v skledo obloženo s papirjem. Shranimo jih v hladilniku. Ker je mešanica kisa in vode zelo šibka, se sadeži okusa ne navzamejo, a se obdržijo dlje.
Zelena, brokoli, solata + alu folija
Ta trik je povsem preprost. Brokoli, zeleno ali solato popolnoma zavijemo v alu folijo. Tako ostane zelenjava sveža in hrustljava še 2–3 tedne dlje.
Sir + papir za peko
Sir bo boljši, če ga zavijemo v papir za peko in ga položimo v keramično ali stekleno posodo. Lahko pa sir postavimo v plastično škatlo, ki jo pustimo rahlo odprto. Sir shranjujemo v toplem delu hladilnika. Sir pa lahko tudi naribamo in zamrznemo.
Marelice + jajčna embalaža
Najlepše lahko shranimo še ne čisto zrele marelice, ki nimajo nobenih pik, madežev ali drugih napak. Položimo jih v prazno škatlo od jajc, ki jo zavijemo v papir za peko. Marelice zorijo pri 10–15 ºC. Zrele primerke nato hranimo v hladilniku v papirnati vreči.
Skuta + sladkor ali sol
Odprto embalažo skute postavimo v stekleno ali emajlirano posodo s pokrovom. Če jo želimo shraniti v hladilniku nanjo položimo 2–3 kocke sladkorja. Skuto pa lahko shranimo tudi izven hladilnika. Plast soli posujemo na dno posode, nanjo postavimo skuto in pokrijemo s krpo. Na posodo položimo nekaj težkega. Mimogrede pa še namig: skuta z nizko vsebnostjo maščobe se shranjuje lažje.
Grozdje + vrv
Najboljše mesto v hladilniku za grozdje je zadnja stena. Izberite pozno sorto grozdja in jih shranite tako, da se med seboj čim manj dotikajo. Za dlje časa ga lahko shranimo tudi v hladni, temni in zračni sobi, kamor ga obesimo. Vrtnarji hranijo grozdje dlje tako, da ga nehajo zalivati mesec in pol pred trgatvijo.
Ingver + vrela voda ali papir za peko
Če vam zdrave lastnosti ingverja niso tako zelo pomembne in bi raje ohranili njegov okus, ingver lahko shranite v zamrzovalniku. Če pa želite, da ostane svež dlje časa, ga na soncu rahlo posušite, nato pa zavijete v papir za peko in ga shranite na temno hladno mesto. Drug način je, da ga namočimo v vrelo vodo in ga postavimo v hladilnik.
Meso + koprive
Meso lahko izven hladilnika shranimo za 4–6 dni. Meso obložimo s koprivami, ga zavijemo v tkanino, ki jo namočimo v vinski kis in ga shranimo v leseno škatlo. Pokrov škatle tesno zapremo in škatlo zakopljemo 20 centimetrov globoko v tla. Pred kuhanjem meso speremo z vodo. V zamrzovalniku pa je meso najbolje hraniti v alu foliji.
Mlada čebula + plastenka + zamrzovalnik
Preprost način zamrznitve mlade čebule je, da čebulo narežemo in majhne koščke pospravimo v plastenko. Preden mlado čebulo pospravimo v zamrzovalnik jo malo posušimo. Če to storimo pravilno, lahko čebulo hranimo vse do zime.
Paradižnik + pecelj obrnjen navzdol ali navzgor
Nezrele paradižnike hranimo s peclji navzdol v papirnati vrečki ali v škatli, shranjeni na hladnem mestu, dokler ne dozorijo. Če so paradižniki v bližini sadja, bodo dozoreli hitreje. Zrele paradižnike hranimo pri sobni temperaturi s pecljem obrnjenim navzgor, po možnosti tako, da se med seboj ne dotikajo.
Ribe + led
Zelo pomembno je, kako shranimo ribo, ko jo ulovimo. Žive ribe nikoli ne smemo prenašati v plastični vrečki. Povprečni hladilniki ne morejo zagotoviti prave temperature za shranjevanje sveže ribe, a svežo ribo lahko 2–3 dni shranimo v zamrzovalniku.
Zelišča + voda + plastična vrečka
Zelišča lahko preprosto shranimo tako, da stebla postavimo v skledo vode in jih pokrijemo s plastično vrečko. Nato jih položimo na hladno mesto.
Jabolka + papir
Ko jabolka oberemo, jih damo v ‘karanteno’ na hladno. V dveh tednih se poškodovanega sadje znebimo. Dobra jabolka previdno zavijemo v papir (ne časopisni) in jih shranimo v temnem, hladnem prostoru, stran od krompirja.
Gobe + škatla, skleda ali papirnata vrečka
Mlade gobe so najboljše. Očistimo jih in sperimo, saj njihovo meso absorbira vodo. Po želji jih postavimo v skledo slane vode, da se znebimo žuželk. Nato jih postavimo na papirnato brisačo, jih osušimo in obrežemo poškodovane dele. Shranimo jih v hladilniku v papirnati vrečki, leseni škatli ali skledi obloženi s papirnatim brisačkam.
Lubenica + pepel, mreža, glina, mah ali slama
Lubenice so najbolje shranjene pri temperaturi okrog 2 ºC. Tam bodo zdržale zelo dolgo. Zavijte jih v krpo in jih obesite v mrežo ali položite na polico, obloženo s slamo. Lahko jih prav tako prekrijete z glino ali voskom ali pa jih shranite v vedru pepela ali posušenega mahu. Dlje se obdržijo v temnih hladnih prostorih, na mehki blazini, kjer jih pogosto obračamo.
Maslo + pečica
Ta starodavna metoda omogoča shranjevanje masla 1–3 leta. Maslo nadevamo v sterilizirane kozarce za vlaganje, ki jih postavimo na pekač in jih položimo v pečico. Maslo pečemo v pečici na 110 ºC 15–20 minut. Ko se stopi, dodamo še več masla, in kozarce dobro zapremo. V pečici jih pečemo še 45 minut. Maslo nato ohladimo in ga shranimo na polico.
Vir: Bright Side