Presni način prehranjevanja

24. septembra, 2013

Slišala sem mnogo pozitivnih izkušenj presnojedcev, zato bi tudi sama rada preizkusila ta način prehranjevanja. Prehranjujem se klasično, meso je tudi na jedilniku, enkrat na teden. Kakšen naj bo prehod na surovo hrano? Gotovo ni najbolje, da kar naenkrat črtam vse kuhano s seznama. Ali pač?

 

Karla Klander odgovarja:

 

 

Glede na to, da ste klasična »vsejedka«, bi bilo morda bolj smiselno začeti postopoma, kot pa v to novo izkušnjo skočiti na glavo. Je lažje in veliko več imate možnosti, da boste vztrajali. Predlagam, da najprej začnete z dopoldnevi in uživate samo smoothije in kakšno sadje. Kosilo jejte kuhano, a pazite, da je vaša hrana polnovredna in nepredelana. Za kosilo pojejte tudi veliko porcijo solate. Običajno se ljudje ob prehodu na presno hrano tudi odpovejo živalskim izdelkom. Večerja pa naj bo spet presna. Torej, solate, nekaj oreščkov, semen, ipd. Za začetek se naučite priprave nekaj slastnih presnih jedi, tako da vam bo ta hrana v večje veselje in se ne boste počutili kaj prikrajšano. Kadar ne morete še zvečer zdržati ob presni hrani, si v solati privoščite še kakšne kuhane stročnice, ali pa kuhano zelenjavo. Na koncu, če se vam to zdi sploh potrebno, poskusite zamenjati še kuhana kosila za presni obrok. Morda še to – ne iščite popolnosti in se ne obremenjujte s tem, kar vam morda še ni uspelo. In mimogrede, izkušnje so pokazale, da ljudje, ki uspejo dnevno zaužiti 75 odstotkov svoje hrane v presni obliki, za svoje zdravje storijo že zelo veliko. To pa je približno en kuhan obrok na dan.

(Visited 16 times, 1 visits today)