Nagrada Ecotrophelia Ajdovi deklci – sladoledu iz ajde in kislega mleka

2. junija, 2016

GZS-Zbornica
kmetijskih in živilskih podjetij (GZS-ZKŽP) je v letošnjem letu že
osmo leto zapored organizirala odmevno tekmovanje za študente s
področja inovativnosti v živilstvu in razvoja novih živilskih
izdelkov pod nazivom »ECOTROPHELIA SLOVENIJA 2016«.

Pogoj, da izdelki sodelujejo v tekmovanju, je, da zajamejo eko-inovacijo v
vsaj eni dimenziji razvoja:

  1. surovine – ekološka pridelava, nizek
    ogljični odtis in/ali
  2. embalaža – povratna, primerna za recikliranje
    in/ali
  3. proizvodni proces – varčevanje z energijo, uporaba
    reciklirane vode in/ali
  4. distribucija/logistika – nove storitve,
    kratke oskrbovalne verige …

V okviru projekta
želijo, kot pravijo na Zbornici mlade spodbuditi k timskemu delu, organizaciji, razvoju novih
izdelkov ter posledično prepoznati tiste inovativne živilske
izdelke v slovenskem prostoru, ki jih je smiselno strokovno podpreti,
nagraditi, promovirati v širši javnosti, omogočiti njihov
nadaljnji razvoj, nenazadnje pa pomagati mladim pri vzpostavitvi
novega podjetja, zagonu proizvodnje ali povezovanju s potencialnimi
investitorji.

Včeraj so na 16. Vrhu kmetijskih in živilskih podjetij v Novi Gorici – ob predstavitvi ocene razmer v kmetijstvu in živilstvu ter poslovanja panoge v lanskem letu, izbrali tudi izdelek oz. ekipo študentov, ki so prejeli glavno nagrado: to je sladoled Ajdova dekl’ca na osnovi ajde in kislega mleka. Zmagovalna ekipa
študentov bo Slovenijo zastopala na evropskem tekmovanju
ECOTROPHELIA EUROPE 2016, ki bo potekalo oktobra v Parizu.

Vir: GZS, STA
Foto: twitter.com/ecotrophelia, twitter.com/GZSNovice

(Visited 60 times, 1 visits today)