Prosena kaša a la jabolčni štrudelj
Proso uvrščamo med pražita, najdemo ga po celem svetu in je ena najstarejših kulturnih rastlin. Pospešuje odvajanje vode iz telesa in uravnava črevesno floro. Od mineralov vsebuje večje količine vitaminov B, fosforja, magnezija in železa ter silicija. V telesu deluje alkalno, ne vsebuje glutea, ima pa veliko beljakovin.
Oluščeno zrnje prosa imenujemo prosena kaša. Je rahlo sladkastega okusa. Starim Slovanom je proso pomenilo simbol rodovitnosti, zato je bila prosena kaša najpomembnejša obredna jed pri ženitovanjih. Prosena kaša je zdrava, okusna in nasitna izbira za zajtrk, ki jo lahko kombiniramo z razlicnimi dodatki.
Matjaž Kološa, univ. dipl. inž. živilske tehnologije, jo je za Eko deželo pripravil na domač, a hkrati tudi malce dekadenten način.
Potrebujemo (za 1 osebo):
30 g prosene kaše
1 dl jabolčnega soka
nekaj kapljic zgoščenega jabolčnega soka ali malce medu
20 g rozin
10 g orehov
2 rezini jabolka
ščepec svežega ingverja
ščepec cimeta
ščepec soli
Priprava:
Proso operemo in ga prelijemo z jabolčnim sokom. Posolimo in kuhamo na počasnem ognju 20 – 30 min. Proti koncu kuhanja dodamo nariban ali sesekljan svež ingver. Rozine namočimo, preberemo in grobo sesekljamo. Jabolka grobo naribamo, orehe grobo zmeljemo. Ko je proso razmehčano, odstavimo z ognja in dodamo preostale sestavine. Naložimo v manjše posodice in okrasimo s kokosovo moko. Postrežemo še toplo, lahko tudi ohlajeno.
Nasvet:
Kašo lahko kuhamo tudi v mleku oz. rastlinskem napitku, lahko tudi v jabolčnem ali pomarančnem soku. Po želji dodamo še smetano ali drugo poljubno maščobo. Sestavine so naštete za eno osebo, čeprav se tovrstna prosena krema običajno kuha za več ljudi, ki jih na primer povabimo na zdrav nedeljski zajtrk.