Pohorska gibanica
Podravska regija
Pohorska gibanica je iz obogatenega kvašenega testa in iz doma pripravljene skute. Priložnostno in sezonsko so po skuti potresene suhe hruške, orehi, jabolka, gozdni sadeži ali pehtran.
Sestavine:
Testo:
- 500 g gladke moke
- 20 g kvasa
- 3 žlice sladkorja
- 50 g masla
- 2 rumenjaka
- 3,5 dl mlačnega mleka
- 1 čajna žlička soli
Nadev:
- 600 g skute
- 400 g kisle smetane
- 4 jajca
- 150 g sladkorja
- vaniljev sladkor
Preliv:
- 300 g kisle smetane
- 1 jajce
- maslo za namastitev pekača
Priprava:
Iz sestavin za testo zamesimo kvašeno testo, ki ga pustimo vzhajati pol ure. V posodi premešamo sestavine za nadev. Vzhajano testo razvaljamo na velikost, ki je nekoliko večja od pekača, in nadevamo z nadevom. Robove zavihamo prek nadeva in gibanico prelijemo s prelivom. Gibanico pol ure pečemo v pečici, ogreti na 200 °C. Nekoliko jo ohladimo in pred postrežbo posujemo s sladkorjem v prahu.
Recept iz kulinarične knjižice Užitkov poln pisker, ki je dostopna na povezavi:
http://maribor-pohorje.si/files/kulinaricna-knjizica-SL-2014.pdf