Sardele na šavor
Primorska regija
Sardele ‘na šavor’ so stara mornarska
jed, saj so jo pripravljali ribiči in mornarji že v 14. stoletju.
Tako pripravljene sardele so bile obstojnejše. Obstaja več različic
priprave, navajamo eno izmed bolj priljubljenih.
Sestavine:
* 0,75 kg svežih sardel
* bela moka
* oljčno olje
* večja čebula
* 4 stroki česna
* 2 dl vinskega kisa
* ⅛ l malvazije
* sol
* poper
* lovorov list
Priprava:
Očiščene in pomokane sardele ocvremo
na oljčnem olju z obeh strani in odložimo v globoko skledo ali
krožnik. Na ostanku olja prepražimo na rezine sesekljano čebulo,
sesekljan česen, dolijemo vinski kis in vino, dodamo lovorov list,
sol, poper in premešamo. Pustimo, da zavre in se malo pokuha. Tako
pripravljeno zmes prelijemo na sardele, da jih lepo prekrije, in jo
damo v hladilnik za en dan. Ponudimo jih lahko kot samostojno jed
skupaj s kruhom ali polento.
(Fotografija: Turistično združenje Izola)