Pašteta dimljene šunke

Savinjska regija
Sestavine: (za 4 osebe)
20 dag dimljene šunke,
5 dag domače skute,
3 dag masla,
poper,
vejica svežega rožmarina,
strok česna,
1 šalotka
Šunko, zelišča in začimbe damo v vakuum vrečko, potopimo v vodo in na 85 stopinj kuhamo 12 ur. Še vročo zmiksamo z vsemi začimbami in dodamo maslo ter skuto. Dobro pretlačimo in ohladimo.
Vloženi vršički divjega hmelja
Sestavine:
100 g vršičkov divjega hmelja,
300 g repičnega olja,
20 g soli,
0,5 l vode,
0,5 l jabolčnega kisa
Vršičke divjega hmelja nabiramo v naravi na območju močvirnatih tal. Vršičke zblanširamo v enaki količini vode in kisa, še vroče jih nadevamo v kozarec. Kozarec napolnimo do vrha in ga prelijemo z repičnim oljem.
Čemaževo olje
Sestavine:
200 g čemaža,
1 l hladno stiskanega sončničnega olja,
10 g soli
Čemaž naberemo v naravi. Oprane čemaževe liste položimo v vrelo vodo in jih po 5 sekundah prestavimo v ledeno mrzlo vodo. Ožamemo, prerežemo in jih v blenderju premešamo s hladno stiskanim sončničnim oljem. Mešamo toliko časa, da olje prevzame barvo in okus čemaža. Solimo po okusu.
Recept je prispeval Borut Jovan, chef v Galeriji okusov, kjer tradicionalno združujejo s sodobnim, velik poudarek pa kuhar daje lokalni kulinariki in receptom, ki jih je spoznal pri svojih babicah. Galerija okusov se nahaja v dvorcu Novo Celje v Petrovčah.