Pašteta dimljene šunke

19. aprila, 2016

Savinjska regija


Sestavine: (za 4 osebe)

20 dag dimljene šunke, 
5 dag domače skute, 
3 dag masla, 
poper, 
vejica svežega rožmarina, 
strok česna, 
1 šalotka

 

Šunko, zelišča in začimbe damo v vakuum vrečko, potopimo v vodo in na 85 stopinj kuhamo 12 ur. Še vročo zmiksamo z vsemi začimbami in dodamo maslo ter skuto. Dobro pretlačimo in ohladimo.

 

Vloženi vršički divjega hmelja

Sestavine:

100 g vršičkov divjega hmelja,

300 g repičnega olja,

20 g soli,

0,5 l vode,

0,5 l jabolčnega kisa

 

Vršičke divjega hmelja nabiramo v naravi na območju močvirnatih tal. Vršičke zblanširamo v enaki količini vode in kisa, še vroče jih nadevamo v kozarec. Kozarec napolnimo do vrha in ga prelijemo z repičnim oljem.

 

Čemaževo olje

 

Sestavine: 

200 g čemaža,

1 l hladno stiskanega sončničnega olja,

10 g soli

 

Čemaž naberemo v naravi. Oprane čemaževe liste položimo v vrelo vodo in jih po 5 sekundah prestavimo v ledeno mrzlo vodo. Ožamemo, prerežemo in jih v blenderju premešamo s hladno stiskanim sončničnim oljem. Mešamo toliko časa, da olje prevzame barvo in okus čemaža. Solimo po okusu.

 

Recept je prispeval Borut Jovan, chef v Galeriji okusov, kjer tradicionalno združujejo s sodobnim, velik poudarek pa kuhar daje lokalni kulinariki in receptom, ki jih je spoznal pri svojih babicah. Galerija okusov se nahaja v dvorcu Novo Celje v Petrovčah.

 

(Visited 90 times, 1 visits today)