Po mastnem in obilnem pustu zdaj sledi post
Norčavemu pustu in predvsem obilno obloženim mizam sledi post – postni čas nastopi danes, na pepelnično sredo in bo trajal 40 dni vse do velikonočnih praznikov.
Poznate slovensko tradicijo, ki je v preteklosti zaznamovala postni čas? V tem času namreč na jedilniku ni bilo mesa, namen posta pa je bil neke vrste “starodavni detox” oz. čiščenje telesa.
Prevladovale zelenjavne in mlečne jedi
Če za pust velja, da so na mizi dobrodošle mastne jedi, je za post ravno obratno – takrat naj bi prevladovale brezmesne jedi. Če so že bile zabeljene, so bile zgolj z oljem in maslom.
Na postnem jedilniku so bile večinoma zelenjavne enolončnice, mlečne jedi, jedi z zeljem in fižolom, žganci in druge močnate jedi, kaša, krompir, v Istri tudi polenovka s polento. Najbolj značilna postna jed je aleluja, jed iz posušenih in rahlo dimljenih repnih olupkov.
Za postno pecivo pa so pripravljali preste, zavit slani »posladek«.
Vir: Slovenia.info