Pečen krompir z rožmarinom, curryjem in česnom
14. oktobra, 2016

<![CDATA[Sestavine:
- 1kg krompirja
- 4 žlice olivnega olja
- 3 – 4 stroki česna
- Rožmarin
- Sol
- poper
- Curry (ali mleta rdeča praprika)
Rožmarin prištevamo med izrazito aromatična zelišča. Zato ga uporabljamo varčno, da ne prekrije okusa drugih sestavin.
Postopek:
Krompir operemo, olupimo in razrežemo na poljubne kose. V večji skledi zmešamo olivno olje, sol, poper in rožmarin. Dodamo neolupljene česnove stroke in kose krompirja ter vse sestavine z rokami ali žlico dobro premešamo. Pustimo stati 5 minut. Pekač namastimo ali ga obložimo s peki papirjem. Vsebino sklede stresemo na pekač in ga za 30 – 45 minut potisnemo v ogreto pečico na 200°C. Ko je pečen, potresemo še s curryem.
7 krompirjevih trikov in zanimivosti
- Test: V posodo mešanico vode in soli v razmerju 1: 10. Vanjo položimo krompir: če plava, ga uporabimo za solato, če potone, pa za pečenje ali pire.
- Pozeleneli deli krompirja, zlasti pri mladem krompirju, vsebujejo večje količine strupenega alkaloida solanina. Zato te dele s krompirja pred pripravo temeljito obrežemo.
- Pri lupljenju surovega krompirja je odpadka približno 20%, pri lupljenju kuhanega pa približno 10%.
- Prodiranje toplote v sredo krompirjevega gomolja je pri kuhanju hitrejše, kot pri pečenju.
- Dober pečen krompir ima zlato rumeno zapečeno zunanjost in sočno notranjost. To dosežemo tako, da krompirju med pečenjem po malem prilivamo vročo čisto govejo juho ali vodo.
- Krompirjevih jedi ne pogrevamo. Razen znotraj 60 minut od časa priprave.
- Poznamo kakih 5000 vrst krompirja. Pri nas jih poznamo kakih 150, najpogosteje pa kupujemo in pripravljamo sorte adora, bintje, cleopatra, courage, desiree, jaerla, liseta, monalisa in red scarlet.
]]>
(Visited 48 times, 1 visits today)