Pečen krompir z rožmarinom, curryjem in česnom

14. oktobra, 2016

<![CDATA[Sestavine:

  • 1kg krompirja
  • 4 žlice olivnega olja
  • 3 – 4 stroki česna
  • Rožmarin
  • Sol
  • poper
  • Curry (ali mleta rdeča praprika)

 

Rožmarin prištevamo med izrazito aromatična zelišča. Zato ga uporabljamo varčno, da ne prekrije okusa drugih sestavin.

 
Postopek:
Krompir operemo, olupimo in razrežemo na poljubne kose. V večji skledi zmešamo olivno olje, sol, poper in rožmarin. Dodamo neolupljene česnove stroke in kose krompirja ter vse sestavine z rokami ali žlico dobro premešamo. Pustimo stati 5 minut. Pekač namastimo ali ga obložimo s peki papirjem. Vsebino sklede stresemo na pekač in ga za 30 – 45 minut potisnemo v ogreto pečico na 200°C. Ko je pečen, potresemo še s curryem.
 

7 krompirjevih trikov in zanimivosti

  • Test: V posodo mešanico vode in soli v razmerju 1: 10. Vanjo položimo krompir: če plava, ga uporabimo za solato, če potone, pa za pečenje ali pire.
  • Pozeleneli deli krompirja, zlasti pri mladem krompirju, vsebujejo večje količine strupenega alkaloida solanina. Zato te dele s krompirja pred pripravo temeljito obrežemo.
  • Pri lupljenju surovega krompirja je odpadka približno 20%, pri lupljenju kuhanega pa približno 10%.
  • Prodiranje toplote v sredo krompirjevega gomolja je pri kuhanju hitrejše, kot pri pečenju.
  • Dober pečen krompir ima zlato rumeno zapečeno zunanjost in sočno notranjost. To dosežemo tako, da krompirju med pečenjem po malem prilivamo vročo čisto govejo juho ali vodo.
  • Krompirjevih jedi ne pogrevamo. Razen znotraj 60 minut od časa priprave.
  • Poznamo kakih 5000 vrst krompirja. Pri nas jih poznamo kakih 150, najpogosteje pa kupujemo in pripravljamo sorte adora, bintje, cleopatra, courage, desiree, jaerla, liseta, monalisa in red scarlet.

 ]]>

(Visited 48 times, 1 visits today)