3 najbolj popularne slovenske jedi na Taste Atlasu
![struklji](https://www.lupa-portal.si/wp-content/uploads/sites/2/2020/01/struklji-e1578555120585.jpg)
Taste Atlas je atlas svetovnih jedi, na katerem je tudi precej slovenskih.
Najbolj popularne med njimi so štruklji, potica in prekmurska gibanica!
Štruklji so tradicionalna slovenska jed. V različnih izvedbah so poznani v vseh slovenskih pokrajinah in gastronomskih regijah. Pripravljajo se predvsem ob praznikih in ob večjih skupnih delih.
Prva pričevanja o pripravi te jedi segajo že v 16. stoletje, ko naj bi leta 1589 dvorni kuhar v Gradcu zapisal recept za kuhane pehtranove štruklje. Kuhani ali pečeni štruklji so bili jed tudi na samostanskih jedilnikih. Kot meščanska praznična jed naj bi se uveljavili v 17. stoletju, medtem, ko navedbe, da naj bi kmetje v vaseh uživali kot praznično jed šele od 19. stoletja dalje, nikakor ne morejo biti točne. Danes so štruklji pogosto na jedilnikih restavracij in gostiln kot priloga k mesu in omakam ali kot samostojna sladica. Štruklje ločimo po načinu kuhanja, po testu in po nadevih; orehovi, sirovi, pehtranovi, jabolčni… Nadevi za štruklje so lahko sladki in slani.
V Ljubljani je celo restavracija, posvečena prav in edino štrukljom: Štrukljarnica Moji štruklji Slovenija!