Martinova vegi pojedina

7. novembra, 2018

Na meniju Matjaža Kološe je zanimiva kostanjeva juha, v glavni jedi pa je gos nadomestil z lečino brezmesno štruco. Za prilogo klasika: rdeče zelje in mlinci!

Kostanjeva juha

Potrebujemo:

  • 300 g kuhanega kostanja
  • 1 čebulo
  • 2 j. žlici oljčnega olja
  • 1 dl smetane
  • sol
  • lovorjev list
  • sveže mleti pisani poper
  • muškatni orešček

Priprava:
Kostanj skuhamo in olupimo. Čebulo drobno sesekljamo in jo rahlo popražimo na oljčnem olju. Zalijemo z vodo, dodamo olupljen kostanj in začimbe ter na kratko pokuhamo. Odstavimo, odstranimo lovorjev list in spasiramo s paličnim mešalnikom. Juho ob koncu lahko obogatimo še s kislo smetano ali poljubno rastlinsko kremo. Povrh posujemo nekaj sesekljanih kostanjev

NAMIG: Juha bo še boljša, če jo zalijemo z zelenjavno juho oz. dodamo zelenjavno jušno osnovo.

kostanjeva-juha

Lečina brezmesna štruca

Potrebujemo:

  • 100 g ajdove kaše
  • 200 g rjave leče
  • 2 čebuli
  • 2 pora
  • 2 stroka česna
  • ¼ gomoljne zelene
  • 1 jajce
  • 3 žlice pirine moke
  • muškatni orešček, poper, mleta paprika, mleta kumina, šetraj in peteršilj, lovorjevi listi
  • zelenjavna jušna osnova ali kvasna juha
  • sojina omaka in sol po okusu
  • olje za cvrtje

Priprava:
Ajdovo kašo preberemo in operemo z vodo. Stresemo jo v lonec, dodamo naribano zeleno, zalijemo s hladno vodo, dodamo sol in jušno osnovo ter kuhamo približno 10 minut.
Lečo nekaj ur namakamo v hladni vodi. Potem vodo odlijemo in lečo na kratko skuhamo v vodi, ki smo ji dodali lovorjeve liste. Ohlajeno in dobro odcejeno zvrnemo v skledo in dodamo ostale sestavine: sesekljano čebulo, česen, moko, jajce ali sir in začimbe.
Z rokami oblikujemo štruco v višini do 4 cm in jo zapečemo v pečici na pomaščenem pekaču nekje 20 – 30 minut. Postrežemo jo toplo narezano na do 2 cm debele rezine.

NAMIG: Če se želimo izogniti dodatku jajc in pirine moke, lahko štruco povežemo z zmletimi lanenimi semeni v količini 1-2 dl.

 

Dušeno rdeče zelje

Potrebujemo:

  • 1 kg rdečega zelja
  • 1 jabolko
  • 1 čebulo
  • 2 stroka česna
  • 3 j. žlice oljčnega olja
  • 1 dl rdečega vina
  • ščepec mlete kumine
  • lovorjev list
  • sol

Priprava:
Zelje očistimo in narežemo na tanke rezance. Bolj kislo jabolko očistimo in naribamo na rezance. V večjem loncu na oljčnem olju na kratko popražimo nasekljano čebulo in česen, dodamo narezano zelje, v katerega smo pomešali naribano jabolko, posolimo ter dodamo malo kumine in lovorjev list. Med dušenjem mešamo ter čez nekaj časa zalijemo z vinom. Po potrebi med kuhanjem dolijemo še malo vode ali juhe. Kuhamo približno 20 minut, pazimo, da se zelje ne razkuha. Postrežemo toplo, kot prilogo z mlinci, krompirjem, žganci …

rdece-zelje

Pirini mlinci

Potrebujemo:

  • 300 g črne moke
  • 2 dl (oz. po občutku) mlačne vode
  • ščepec soli
  • 2 j. žlici sončničnega olja

Priprava testa:
Iz moke, olja, vode in soli pripravimo voljno testo. Premažemo ga z oljem in pustimo počivati približno pol ure. Testo razdelimo na manjše hlebčke, ki jih na tanko razvaljamo in spečemo na ponvi, v ogreti pečici ali kar na plošči štedilnika. Pečeno in ohlajeno testo razlomimo na manjše koščke, ki jih lahko shranimo ali takoj porabimo. Nalomljene pečene koščke testa – mlince – postrežemo tako, da jih najprej poparimo z vrelim kropom in pustimo nekaj minut namakati. Po želji jih zabelimo s kislo smetano, popraženo čebulo ali »vegi zaseko«.

NAMIG: Testo za mlince lahko pripravimo tudi v kombinaciji mok. Pirini ali pšenični moki lahko primešamo tudi ajdovo, koruzno, proseno ali čičerikino moko. Za izboljšanje testa lahko dodamo tudi jajce.

 

Matjaž Kološa, uni. dipl. inž. živilske tehnologije

(Visited 360 times, 1 visits today)