Sladki zmagovalci so Slano doživetje, Darovi Istre in Sladki muškat 2017
Včeraj so v Pokrajinskem muzeju v Kopru slavnostno razglasili zmagovalce strokovnih natečajev za Najizvirnejšo sladico Istre, Naj torto in Muškat Sladke Istre 2018.
Lokalni okusi: tartufi, fige, rožmarin …
Na natečaj za Najizvirnejšo sladico Istre 2018 se je prijavilo 8 ponudnikov z 11 različnimi sladicami. Slednje so letos bogatili predvsem okusi tartufov, fig, sliv, koromača in celo pršuta, rožmarina in refoška. Strokovno komisijo je najbolj prepričala sladica Darovi Istre, ki so jo pripravili v kavarni Cafe Central Lifeclass, srebrno odličje so podelili restavraciji Rizibizi za sladico U Istri rase figa, bronasto odličje pa Hotelu Marina Izola za sladico Ta lepa naša Istra.
Najizvirnejša sladica po izboru novinarske komisije pa je postala sladica KoroMuch, ki so jo pripravili v restavraciji Admiral.
Slana torta in torta s sviko
Na natečaju za Naj torto Sladke Istre 2018 je sodelovalo 6 tort, ki jih je pripravilo šest različnih ponudnikov. Med poglavitnimi sestavinami tort letos najdemo gozdne sadeže, fige, breskve, bezeg, pa tudi sivko, solni cvet, pistacije in druge zanimive okuse.
Naziv »Naj torta Sladke Istre 2018«je strokovna komisija letos podelila hotelu Marina Izola za torto Slano doživetje, slednja je najbolj prepričala tudi komisijo, sestavljeno iz predstavnikov medijev.
S strani strokovne komisije je srebrno odličje prejela torta Divja robida s sivko, ki so jo pripravili v kavarni Cafe Central – Lifeclass, bronasto odličje pa torta Figaro, ki so jo pripravili v Fetiche patisserie.
Muškat
Med 10 vzorci vin 7 prijaviteljev z naslovom Muškat Sladke Istre 2018 je komisija okronala Sladki muškat 2017, ki so ga pridelali v Vinakoper. V roke Vinakoper pa je šlo tudi zlato odličjie za Cipro, 2016. Podelili so tudi 6 srebrnih odličij in dve zahvali za sodelovanje.
Zmagovalne sladice, torte in vina bomo lahko poskusili na 10. Sladki Istri, ki bo v Kopru od 28. do 30. septembra.
Vir: MOK