Vse o česnu – v 8 točkah

27. novembra, 2017

Od nekdaj je veljal za enega izmed najbolj zdravih živil ter zaveznika srca in možganov. Našli smo odgovore, koliko naj ga na dan zaužijemo, kako se izogniti slabemu zadahu, ali drži, da kuhan česen izgubi večino svojih zdravilnih lastnosti in še marsikaj.

#1 Priporočena dnevna količina

Najmanjši odmerek je strok surovega česna pred vsakim obrokom. Veljalo naj bi, da s kuhanjem uničimo zdravilno kemično spojino alicin, kemično spojino. Da bi se izognili neželenim učinkom na prebavo in zahah, nekateri svetujejo uživanje v obliki prehranskih dodatkov.

garlic-2929928_640

#2 Alicin

Terapevtske učinke česna so poznali že naši daljni predniki. Poznano je, da je za večino pozitivnih vplivov na zdravje odgovorna žveplova spojina, ki se tvori, ko strok česna narežemo, zdrobimo ali žvečimo. To je alicin, odgovoren tudi za njegov oster vonj.

#3 Močno orožje proti gripi

Vemo, da prehranska dopolnila iz česna krepijo imunski sistem in obrambo telesa proti bakterijam, virusom in antioksidantom. Angleška študija je pokazala, da vsakodnevno jemanje česnovih pripravkov 12 tednov zmanjšuje število prehladov za 63 odstotkov. Poleg tega se trajanje simptomov prehladov zmanjša za 70 odstotkov

#4 Proti visokemu krvnemu tlaku

Več študij je pokazalo, da prehranska dopolnila iz česna pomembno vplivajo na zmanjšanje krvnega tlaka pri hipertenzivnih osebah. Dnevni odmerek med 600 in 1500 mg starostnega česnovega ekstrakta naj bi bil enako učinkoviti kot nekatera zdravila, ki jih zdravniki predpisujejo proti previsokemu krvnemu tlaku.

#5 Uravnava raven holesterola

Številne raziskave so potrdile, da jemanje česnovih pripravkov lahko zmanjša holesterol LDL za približno 10 do15 odstotkov. Ne obstajajo pa dokazi, da bi česen zniževal tudi raven trigliceridov.

garlic-2546681_640

#6 Odličen antioksidant

Oksidativne poškodbe prispevajo k celičnemu staranju. Česen vsebuje antioksidante, ki spodbujajo mehanizme našega telesa pred oksidativno škodo. Nekatere študije so potrdile, da visoki odmerki dodatkov okrepijo antioksidativne encime, kar bistveno zmanjša poškodbe oksidativne obremenitve.

#7 Zmanjšuje možnost obolenja za Alzheimerjevo boleznijo

Skupni učinek zniževanja krvnega tlaka in holesterola z antioksidantnimi lastnostmi lahko pomaga preprečiti nevrološke obolenja, kot je Alzheimerjeva bolezen.

#8 Boj proti težkim kovinam v telesu

Pri velikih odmerkih lahko alicin ščiti notranje organe pred zastrupitvijo s težkimi kovinami.
Študija o skupini zaposlenih v tovarni avtomobilskih akumulatorjev, kjer so zaposleni prekomerno izpostavljeni svinec, je pokazala, da česen zmanjša količino svinca v krvi za 19 odstotkov.

Vir: www.ok-salute.it

(Visited 454 times, 1 visits today)